Vaikuttavatko aurinkosähköjärjestelmät RF-signaaleihin?

· Tietoja aurinkosähköstä

Aluksi tehdään selväksi: aurinkopaneeleilla ei ole suoraa vaikutusta RF-signaaleihin, mutta on mahdollista, että PV-järjestelmät häiritsevät signaaleja. Miksi tämä ongelma sitten syntyy? Mitä käyttäjien (erityisesti kotitalouksiin hajautettua aurinkosähköä asentavien) pitäisi tehdä, jos he kohtaavat tämän ongelman? Keskustellaan siitä yhdessä.

broken image

Mitä RF on?

Ensimmäiseksi on ymmärrettävä, mitä RF (radiotaajuus) on. RF tarkoittaa sähkömagneettista taajuutta, joka voi säteillä avaruuteen ja joka vaihtelee 300 kHz:stä 300 GHz:iin. RF-virta on lyhenne korkeataajuisesta vaihtovirtaa muuttavasta sähkömagneettisesta aallosta. Vaihtovirtaa, joka vaihtelee alle 1000 kertaa sekunnissa, kutsutaan matalataajuusvirraksi, kun taas vaihtovirtaa, joka vaihtelee yli 10 000 kertaa, kutsutaan korkeataajuusvirraksi, ja RF on tällainen korkeataajuusvirta. Kun sähkövirta kulkee johtimen läpi, johtimen ympärille muodostuu magneettikenttä; kun vaihtovirta kulkee johtimen läpi, johtimen ympärille muodostuu vaihtuva sähkömagneettinen kenttä, jota kutsutaan sähkömagneettiseksi aalloksi. Sähkömagneettisten aaltojen alle 100 kHz:n taajuuksilla sähkömagneettiset aallot absorboituvat maahan eivätkä voi muodostaa tehokasta siirtoa, mutta yli 100 kHz:n taajuuksilla sähkömagneettiset aallot voivat levitä ilmassa ja heijastua ilmakehän ulkoreunan ionosfääriin, jolloin ne voivat muodostaa pitkän matkan siirtokyvyn. Korkeataajuisia sähkömagneettisia aaltoja, joilla on pitkän matkan siirtokyky, kutsutaan radiotaajuuksiksi.

broken image

Valosähköinen järjestelmä langattomia signaaleja varten

Aurinkosähköpaneeleita käytetään absorboimaan aurinkoenergiaa ja muuttamaan valoenergia sähköenergiaksi. Aurinkosähköjärjestelmät edellyttävät sähkölaitteita ja elektroniikkaa, joilla aurinkosähkömoduulien tuottama tasasähkö muunnetaan vaihtosähköksi verkkoon liitettäväksi. Aurinkosähköpaneelien tuottaman sähkömagneettisen säteilyn taajuusalue on näkyvän valon ja infrapunan välillä, mikä on matalataajuinen signaali. Tämä taajuusalue ei ole päällekkäinen WIFI:n, Bluetoothin ja muiden langattomien verkkojen käyttämän taajuusalueen kanssa. Siksi se ei vaikuta suoraan WIFI-signaaliin.

Jos aurinkosähköpaneelien asentaminen kuitenkin edellyttää kaapelien tuomista sisätiloihin katolta seinien ja kattojen läpi, kun polun läheisyydessä on muita elektronisia laitteita. Silloin aurinkosähköpaneelit tuottavat ympäristöön heikkoa sähkömagneettista säteilyä, joka voi aiheuttaa radiotaajuushäiriöitä (RFI) TV- tai langattomaan signaaliin ja vaikuttaa siten laitteiden signaalin vastaanoton laatuun. Tämä on ongelma sähkömagneettisen yhteensopivuuden kannalta.

Sähkömagneettinen yhteensopivuus on kokonaisvaltainen käsite, johon vaikuttavat monet tekijät. Aurinkosähköjärjestelmän sähkömagneettinen ympäristö on aurinkosähköjärjestelmän ympärille syntyvien sähkömagneettisten ilmiöiden summa.

broken image

Sähkömagneettisten häiriöiden suurimman vaikutuksen aiheuttava tekijä on kuitenkin invertteri verrattuna aurinkosähköpaneeleihin. Kun vaihtosuuntaaja vaihtaa suoraan tasavirran ja vaihtovirran välillä, sähkömagneettiset taajuudet häiritsevät todennäköisemmin elektronisten laitteiden signaaleja.

Käsittelymenetelmät

Tavallinen käyttäjä voi minimoida tämän vaikutuksen asentamalla ja ohittamalla verkkolaitteet asianmukaisesti. Esimerkiksi vetämällä kaapelit huoneen toiselle puolelle tai tuomalla ne korkeamman katon kautta. Ja EMC-ongelman ratkaisemiseksi voimme kokeilla lisätä verkkokaapeleihin joitakin magneettisilmukoita.

Jos syy on invertteri, voimme käyttää joitakin erikoislaitteita invertterin aiheuttamien häiriöiden vähentämiseksi. Esimerkiksi suodatinkondensaattorit. Onneksi tämä ongelma on itse asiassa menneisyyttä. Nykyään kärsimme harvoin invertterin aiheuttamista signaalihäiriöistä.

Jos kotonasi on signaalihäiriöitä, on parempi tarkistaa muut kodin älylaitteet kuin aurinkosähköpaneelit ja invertterit. Tuotteet, kuten kannettavat tietokoneet, aiheuttavat todennäköisemmin signaalihäiriöitä kuin PV-paneelit.

broken image

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkosähköpaneelit eivät vaikuta kodissa päivittäin käytettävien elektronisten laitteiden signaaliin, ja niiden hankkiminen on hyvä vaihtoehto suurelle yleisölle.

Maysun Solarilla on laadukkaita aurinkopaneeleita laajassa tuotevalikoimassa tarpeisiisi sopiviksi. Olemme vuonna 2008 perustettu moduulivalmistaja, jolla on runsaasti asiantuntemusta. Ota meihin yhteyttä nyt WhatsAppin kautta ja pyydä tarjous. Luota meihin, se on sen arvoista.