Yksikiteisten aurinkopaneelien hyötysuhde: onko hyötysuhteella todella väliä?

· Tietoja aurinkosähköstä

Asennettaessa aurinkopaneeleita saatat miettiä "aurinkopaneelien tehokkuutta", onko aurinkopaneelien tehokkuudella todella väliä?

Itse asiassa useimmissa tapauksissa aurinkopaneelien tehokkuus ei ole yhtä tärkeää kuin muut suorituskykyindikaattorit, ja kun aurinkopaneelit ovat tehokkaampia, kyse on yksinkertaisesti siitä, että tuotemerkki perustelee korkeamman hinnan ja sen oikeutuksen, ja että asunnon omistaja yksinkertaisesti maksaa enemmän rahaa. 

Mikä on aurinkopaneelin hyötysuhde?

Aurinkopaneelien hyötysuhde mittaa, kuinka suuri osa aurinkopaneeliin osuvasta auringonvalosta muunnetaan sähköksi.

Yksikiteisen aurinkopaneelin hyötysuhde?

Tehokkuusluokitukset liittyvät lähes täysin paneelien valmistuksessa käytettyyn tekniikkaan. Lähes kaikki kotitalouksien aurinkopaneelit valmistetaan nykyään monokiteisistä aurinkokennoista, koska ne ovat tehokkaampia kuin muut aurinkokennotyypit.

Useimpien markkinoilla olevien aurinkopaneelien hyötysuhde on 16-20 prosenttia. Yksikiteisten aurinkopaneelien hyötysuhde on kuitenkin 17-22 prosenttia.

Erilaiset yksikiteiset aurinkokennot ovat jopa tehokkaampia kuin perinteiset aurinkokennot. Jotkut valmistajat käyttävät esimerkiksi PERC- tai HIT-aurinkokennoja, jotka lisäävät aurinkopaneelien tehokkuutta absorboimalla enemmän valoa kuin perinteiset aurinkokennot. Muissa aurinkopaneeleissa käytetään puoliksi leikattua kennotekniikkaa, jossa hyötysuhdetta parannetaan leikkaamalla aurinkokenno kahtia, jolloin elektronien vastus pienenee niiden liikkuessa kennon läpi.

Onko aurinkopaneelien tehokkuudella todella väliä?

Niin paljon kuin aurinkopaneelimerkit haluavatkin lisätä tehokkuusluokituksia. Merkin on hienoa sanoa, että se on päihittänyt kilpailijat ennätyksellisellä tehokkuusluokituksella. Vaikka on hienoa, että paneeli on erittäin tehokas, se ei kuitenkaan hyödytä useimpia kodinomistajia. Itse asiassa se saattaa nostaa aurinkoasennuksen hintaa.

Paneelin teho eli wattimäärä vaikuttaa aurinkopaneelin tuottaman sähkön määrään. Ensinnäkin paneelien hyötysuhde vaikuttaa suoraan tehoon. Et todennäköisesti löydä aurinkopaneelia, jonka teho on suuri ja hyötysuhde alhainen.

Sen lisäksi paneelin teho on myös yläraja sille, kuinka paljon energiaa aurinkopaneeli voi tuottaa. Jos sinulla on kaksi 350 watin paneelia, joista toisen hyötysuhde on 18 % ja toisen 21 %, molemmat tuottavat vain 350 wattia sähköä.

Tässä tapauksessa on luultavasti parempi valita 18 %:n hyötysuhteen paneeli, koska se on todennäköisesti halvempi.

Pitäisikö minun ostaa korkean hyötysuhteen aurinkopaneeli missään tilanteessa?

Teknisesti ottaen, jos katolla on vain vähän tilaa, kannattaa hankkia aurinkopaneelit, joiden hyötysuhde on korkeampi. Mutta tehokkuus heijastuu jälleen kerran teholuokitukseen.

Jos sinulla on pieni katto tai vain pieni osa siitä, joka soveltuu aurinkoasennukseen, osta tehokkaammat paneelit, joiden hyötysuhde on todennäköisesti korkeampi. Tämä voi olla kalliimpaa, mutta se on paras tapa saada katollesi tarvittava määrä aurinkoenergiaa sähkölaskun maksamiseksi.

Yhteenvetona.

Aurinkopaneelin hyötysuhde mittaa sitä, kuinka suuri osa aurinkopaneelin pintaan osuvasta auringonvalosta muunnetaan sähköksi kotikäyttöön.

Aurinkopaneelin teho on parempi indikaattori siitä, kuinka paljon sähköä aurinkopaneeli tuottaa, ja siinä on jo otettu huomioon paneelin tehokkuus.

Tyypillisesti huipputehokkaan aurinkopaneelin asennus maksaa enemmän kuin vakiotehokkaan paneelin.

Teholuokituksen lisäksi katso paneelin takuu, tehon sietoluokitus, lämpötilakerroin ja hinta.