Uusimmat aurinkokennoalan uutiset (maaliskuu 2024)

· Alan uutisia

Sisällysluettelo

  • REC esittelee 430 W heteroyhteyssolarimoduulin
  • Rajoitukset parvekkeen aurinkopaneeleille joissakin Euroopan maissa
  • Ranska saavuttaa 20 GW aurinkomerkkipaalun
  • Maailmanlaajuiset aurinkoenergian PV-kapasiteetin ennusteet
  • Brasilian nopea kasvu aurinkoenergiassa
  • Iliad Group solmii aurinkoenergian PPA-sopimuksia ympäri Eurooppaa

REC esittelee 430 W:n Heterojunction-aurinkomoduulin, jonka hyötysuhde on 22,2%

Singaporessa toimiva aurinkokennovalmistaja REC esittelee asuinrakennuksiin tarkoitetut aurinkomoduulit, jotka hyödyntävät Alpha-heterojunction-soluteknologiaa. Tuotanto on käynnistynyt REC:n tehtaalla Singaporen Industry 4.0 -tehtaalla, ja ensimmäiset toimitukset on ajoitettu toukokuuhun 2024 Yhdysvaltain markkinoille.

REC Alpha Pure-2 -sarja tarjoaa neljä versiota, joiden tehot vaihtelevat 400 W:sta 430 W:iin ja hyötysuhteet 20,6 %:sta 22,2 %:iin. Nämä moduulit käyttävät 132 heterojunction-puolileikattua monokiteistä aurinkokennoa ja tukevat enintään 1000 V:n järjestelmäjännitettä.

Avoinpiirijännitteet välillä 48,5 V ja 49,3 V ja oikosulkuvirrat välillä 10,60 A ja 10,81 A, kaikilla versioilla on samat mitat 2 237 mm × 1 246 mm × 30 mm ja paino 21,7 kg.

Toiminta -40 °C: sta 85 °C: seen, moduulit näyttävät lämpötilakerrointa -0,24 %: a Celsius-asteelta. Niissä on 4 mm: n aurinkolasit, joissa on heijastamaton käsittely, IP68-luokiteltu liitäntälaatikko ja anodisoitu alumiinirunko.

REC tarjoaa 20 vuoden lineaarisen tehon lähtötehtävän ja 25 vuoden tuotetakuun. Lisäksi sarja täyttää REC ProTrust -takuupaketin vaatimukset, joka tarjoaa jopa 25 vuoden kattavuuden tuotteille, suorituskyvylle ja työlle, taaten vähintään 92 %: n tehonlähdön 25. vuonna.

Maysun Solar tarjoaa myös HJT-aurinkomoduuleja, joiden huippuhyötysuhde on jopa 22,87 % ja 30 vuoden tuote- ja tehontakuu. Maysun Solarin HJT-moduulit maksimoivat energiantuotannon ja tarjoavat poikkeuksellista suorituskykyä jopa haastavissa ympäristöissä. Nämä moduulit on suunniteltu luotettavuutta ja kestävyyttä silmällä pitäen, varmistaen jatkuvan energiantuotannon vuosien ajan.

Koe aurinkokennojen huippuhyötysuhde Maysun Solarin HJT-moduuleilla. Hyödynnä auringon voimaa luottavaisin mielin, tietäen investoivasi kestävään tulevaisuuteen markkinoiden tehokkaimmalla aurinkoteknologialla.

Rajoitukset parvekeaurinkopaneeleille joissakin Euroopan maissa

Ruotsi

Vuonna 2022 Ruotsin Sähköturvallisuusvirasto lopetti olemassa olevien aurinkopaneeliyksiköiden käytön pistokkeilla Ruotsissa turvallisuussyistä. Viranomainen totesi ne riittävän turvattomiksi.

Romania

Standarditalouden pistorasia Romaniassa on arvioitu suojausteholtaan 3200W (16 ampeeria), mikä mahdollistaa jopa 3200W: n järjestelmien kytkemisen. Naapureiden ja asukasyhdistysten hyväksyntä vaaditaan parvekkeille asennettavien aurinkopaneelien asentamiseen. Vaikka kaupungintalolta ei tarvita lupaa maahan asennettaville aurinkovoimaloille, parvekkeelle asennettava aurinkovoimatuotanto saattaa edellyttää tällaista lupaa historiallisista tai maisemaan liittyvistä rajoituksista riippuen. Siksi naapureilta ja asukasyhdistyksiltä saadun suostumuksen jälkeen on suositeltavaa hakea lisätietoja kaupungintalolta alueesi lupavaatimuksista.

Yhteenveto: Romaniassa plug-and-play-aurinkovoima kohtaa ei rajoituksia mutta vaatii naapurien ja asukasyhdistysten hyväksynnän. Jos asennat plug-and-play-aurinkopaneeleja parvekkeelle, tarkista paikalliset määräykset tarkkoja vaatimuksia varten.

Alankomaat

Tällä hetkellä Alankomaiden elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden tur

vallisuusviranomainen (NVWA) sallii enintään 600 W:n liitetyn tehon tuotteiden tulla markkinoille verkon ylikuormituksen estämiseksi. Jokainen maadoitettu pistorasia voi liittää pienen aurinkopaneeliryhmän, jossa on enintään 2 paneelia, joilla on enintään 600 Wp:n arvioitu teho kumpaakin kohti.

Jos useita pistorasioita on läsnä mittakaapissa, kullekin ryhmälle voidaan liittää 1–2 aurinkopaneelia. Lisävaatimuksena on itseilmoittautuminen energieleveren.nl-sivustolle, kun aurinkopaneelit asennetaan itsenäisesti.

Yhteenveto: Alankomaissa plug-and-play-aurinkovoimaloille ei ole rajoituksia, mutta itseilmoittautuminen energieleveren.nl-sivustolle on tarpeen.

Ranska saavuttaa 20 GW:n virstanpylvään

Ranskan Ekologisen siirtymisen ministeriö on ilmoittanut, että noin 955 MW: n uusia aurinkovoimalaitoksia liitettiin Ranskan verkkoon lokakuusta joulukuuhun ulottuvalla jaksolla, ja maa saavutti 20,0 GW: n kumulatiivisen asennetun aurinkoenergian kapasiteetin vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tästä kapasiteetista noin 19,3 GW asennettiin Ranskan mannerosaan, ja loput jakautuivat kansallisiin merentakaisiin alueisiin ja Korsikalle.

Vuonna 2023 Ranska lisäsi aurinkoenergian kapasiteettiaan noin 3,2 GW, mikä ylittää vuonna 2022 lisätyt 2,68 GW ja vuonna 2021 lisätyt 2,57 GW. Jonossa odottavien aurinkovoimalaprojektien kokonaiskapasiteetti on nyt 14 GW.

Lisäksi noin 22,4 GW: n verran aurinkovoimalaprojekteja on jonossa verkkoon liittymistä varten, ja noin 5,8 GW: n verran niistä on jo katettu alustavilla liittymissopimuksilla.

Erityisesti alueet kuten Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur ja Grand Est ovat olleet tänä vuonna vastuussa 48 %:n uudesta liitetyistä kapasiteeteista. Näillä alueilla on myös korkeimmat asennetut kapasiteetit, jotka kattavat yli 53 %:n kaikista Ranskassa joulukuuhun 2023 mennessä liitetystä kumulatiivisesta tehokapasiteetista.

Maailmanlaajuisesti asennettu aurinkoenergian kapasiteetti

Maailmanlaajuinen aurinkovoiman kapasiteetti on arvioitu nousevan jopa 655 gigawattiin tasavirtana (GWdc) kuluvana vuonna, BloombergNEF:n (BNEF) 1Q 2024 Global PV Market Outlook -raportin mukaan. Tämä merkitsee huomattavaa kasvua verrattuna noin 444 GWdc: n määrään vuonna 2023.

Kiinan odotetaan säilyttävän dominoivan asemansa asennetussa kapasiteetissa vuonna 2024, arvioiden mukaan 313,7 GWdc, mikä vastaa 54,7 %:n osuutta maailmanlaajuisesta aurinkoenergian kapasiteetin lisäyksestä kyseisenä vuonna. Kiinaa seuraavat Yhdysvallat (40,6 GWdc), Intia (18,1 GWdc), Brasilia (17 GWdc) ja Saksa (16,5 GWdc).

Useat eurooppalaiset valtiot odottavat kasvattavansa asennettua aurinkoenergian kapasiteettiaan tänä vuonna, mukaan lukien Espanja (7,54 GWdc), Alankomaat (5,52 GWdc) ja Italia (5,25 GWdc). Lisäksi Japani (5,47 GWdc) ja Etelä-Afrikka (4,29 GWdc) kuuluvat asennettujen aurinkoenergiakapasiteettien kymmenen kärkeen.

Raportissa analysoidaan myös Euroopan maiden kumulatiivista aurinkoenergian kapasiteettia vuoteen 2030 mennessä. Saksa johtaa ennusteita 215 GW:lla, ja sitä seuraavat Italia ja Espanja 79,6 GW:lla ja 79,3 GW:lla. Ranska (47,6 GW), Puola (46,3 GW) ja Alankomaat (45,7 GW) odotetaan myös tuottavan merkittävästi aurinkoenergiaa vuoteen 2030 mennessä.

Maailmanlaajuinen aurinkoenergiateollisuus näki huomattavaa kasvua vuonna 2023, kun asennettu kapasiteetti nousi 252 GWdc:stä vuonna 2022, mikä vastaa 76,2 %:n vuotuista kasvua. Kiina vastasi 60,4 %:sta maailmanlaajuisesta asennetusta kapasiteetista lisäämällä viime vuonna 268 GWdc tai 216,9 GWac. Yhdysvallat lisäsivät 35,2 GWdc, ja perään tulivat Brasilia (16,9 GWdc), Saksa (14,1 GWdc) ja Intia (13,6 GWdc).

Brasilian nopea kasvu aurinkoenergiassa

Kuukausittaisessa pv-lehden artikkelissa Kansainvälinen aurinkoenergiayhdistys (ISES) korostaa Brasilian vahvaa uusiutuvan energian maisemaa, joka ylpeilee yli 85 %:n uusiutuvasta sähköstä, pääasiassa vesivoiman voimin, mutta nopeasti kasvavilla panoksilla aurinko- ja tuulivoimasta. Yli 2,3 miljoonaa kattopaneelijärjestelmää on jo käytössä, ja lisääntyvät 90 miljoonaa kuluttajayksikköä ovat valmiita aurinkoenergian hyödyntämiseen. Brasilia kokee nopean aurinkoenergian kasvun, jota vauhdittavat tukevat energiapolitiikat ja edullinen aurinkokennoteknologia.

Vuonna 2023 Brasiliassa nähtiin yli 1 GW:n kuukausittainen kasvuvauhti aurinkoenergian hyväksynnässä, joista 70 % oli kattopaneeli-asennuksia. Kumulatiivinen asennettu aurinkoenergiakapasiteetti ylitti 37 GW:n rajan, mikä heijastaa 60 watin vuotuista asennusnopeutta henkeä kohti, kyeten tuplaamaan asennetun kapasiteetin joka toinen vuosi.

broken image

Myönteisten nettomittausmääräysten, kasvavien perinteisten sähkömaksujen ja jatkuvasti laskevien aurinkovoimaequipent-hintojen ansiosta aurinkoenergia on noussut toiseksi suurimmaksi tekijäksi Brasilian sähköntuotannon sekoituksessa. Vaikka vesivoima säilyttääkin hallitsevan asemansa lähes 110 GW:n asennuksella (49 % kokonaiskapasiteetista), aurinkoenergia nousi toiseksi vuonna 2023, kun se lisäsi 37 GW:n kapasiteettia (17 %), ja sen jälkeen onshore-tuulivoima (29 GW = 13 %). Biomassa, pääasiassa sokeriruo'on bageasi ja biokaasu, lisäsi toisen 17 GW:n kapasiteetin (8 %), muodostaen yhdessä yli 85 % maan sähköntuotantokapasiteetista (225 GW).

broken image

Sekä aurinkovoima että tuulivoima edustavat nyt kustannustehokkaimpia sähköntuotantoteknologioita. Brasiliassa kansallisen energiakahlaamisen aurinkovoiman hinnat putosivat yli 100 dollarista/MWh vuonna 2013 32 dollariin/MWh vuonna 2022, tilapäisenä alimpana 20 dollarissa/MWh vuonna 2019.

Tulevaisuudessa odotettavissa oleva liikenteen, lämmityksen ja teollisuuden sähköistäminen, yhdessä vihreän vedyntuotannon kanssa, ajaa suuren mittakaavan aurinkovoima-asennusten kysyntää tulevina vuosina. Hyödyntäen vakiintunutta energiamarkkinaa, runsaita aurinko- ja tuuliresurssejaan sekä läheisyyttään Euroopan vientimarkkinoihin, Brasilia on odotettavissa nousevan globaaliksi johtajaksi edullisen vety- ja ammoniakin tuottamisessa.

Iliad Group solmii 90 MW:n aurinko-PPA-sopimuksia Euroopassa

Ranskalainen tietoliikenneyritys iliad Group on äskettäin viimeistellyt aurinkoenergian ostopalvelusopimukset yhteensä 90 MW:n kapasiteetilla Euroopassa.

Engien, ranskalaisen energiayhtiön, kanssa solmitut sopimukset kattavat kolme aurinkovoimalaitosta Ranskassa, Italiassa ja Puolassa, jotka yhdessä tuottavat 116,7 gigawattituntia sähköä vuosittain.

Ranskassa iliad solmi 15 vuoden PPA-sopimuksen Engien kanssa 25,6 MW:n aurinkovoimalalle Saint-Gemmessa. Lisäksi iliad teki yhteistyötä Statkraftin kanssa PPA-sopimuksista keskisessä Italiassa ja luoteisessa Puolassa, jotka molemmat ovat kestoltaan kymmenen vuotta ja alkavat 1. tammikuuta 2025. Italian laitos voi tuottaa 27,9 MW:n kapasiteetin, kun taas puolalainen laitos tuottaa 36 MW:n kapasiteetin.

Italialaista aurinkovoimalaa hallinnoi itsenäinen voimantuottaja (IPP) Sonnedix, kun taas puolalaista vastaavaa hallinnoi aurinkovoimakehittäjä Better Energy. On huomionarvoista, että Better Energy ja Statkraft ovat äskettäin allekirjoittaneet PPA-sopimuksia neljästä aurinkoinstallaatiosta Puolassa, joiden yhteinen kapasiteetti on 212 MW.

Nämä aurinko-PPA-sopimukset ovat merkittävä askel iliad Groupin sitoutumisessa uusiutuvaan energiaan, ja ne ovat linjassa sen tavoitteen kanssa, että vähintään puolet sen sähkön kysynnästä Puolassa ja Italiassa hankitaan PPA-sopimuksilla vuoteen 2035 mennessä, ja 20 %:a Ranskassa.

Kun toiminta alkaa vuonna 2025, iliadin uusiutuvan sähkön kulutus PPA-sopimuksilla nousee 13 %:iin. Kiinnostus PPA-sopimuksiin, erityisesti yrityssopimuksiin, kasvaa Euroopassa, mikä käy ilmi analyytikkoyhtiö BloombergNEF:n tuoreesta raportista, jonka mukaan ne lisääntyivät 75 %:lla vuodesta 2022 vuoteen 2023, saavuttaen 6,5 GW:n huipun.

Lähde:

https://www.pv-magazine.com/2024/03/01/rec-launches-430-w-heterojunction-solar-module-with-22-2-efficiency/
https://www.solcellsofferter.se/solceller-med-stickpropp/

https://greensolar-partner.com/ro/faq

https://emperio.ro/panouri-fotovoltaice-pe-balcon-autorizatii-economii-costuri/

https://www.veron.nl/nieuws/zonnepanelen-met-stekker-nen1010/

https://www.verbouwkosten.com/zonnepanelen/in-het-stopcontact/

https://supersola.com/nadelen-zonnepanelen-met-stekker/

https://www.pv-magazine.com/2024/02/28/france-hits-20-gw-milestone/

https://www.pv-tech.org/bnef-global-solar-additions-655gwdc-in-2024/#

https://www.pv-magazine.com/2024/02/20/pv-and-prices-the-fast-uptake-of-solar-in-brazil/

https://www.pv-tech.org/french-telecoms-firm-iliad-group-inks-90mw-solar-ppas-across-europe/

Suosittele lukemista: