Maailmanlaajuiset tiedot asennetusta aurinkoenergiakapasiteetista maittain vuoteen 2021 mennessä.

· Tietoja aurinkosähköstä

Uusiutuvia energialähteitä otetaan maailmassa käyttöön ennennäkemättömällä vauhdilla, ja aurinkovoima on edelläkävijä.

Vaikka maailmanlaajuinen energiankysyntä vähenee 4,5 prosenttia vuonna 2020, uusiutuvan energian teknologioiden kehitys on rohkaisevaa. Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvaa voimakkaasti kaikkialla, ja aurinkoenergia on edelläkävijä: vuonna 2020 asennetaan 127 GW aurinkokapasiteettia, mikä on kaikkien aikojen suurin vuotuinen kapasiteetin lisäys.

Aurinkoenergian tuotanto maittain vuonna 2021

Aurinkoenergian tuotanto maittain vuonna 2021

Yllä olevassa infografiikassa käytetään Kansainvälisen uusiutuvan energian viraston (IRENA) tietoja, joissa esitetään aurinkosähkökapasiteetti maittain vuonna 2021, mukaan lukien aurinkosähkökapasiteetti ja keskittyvän aurinkosähkön kapasiteetti.

Kuten kaaviosta näkyy, Kiinaan on asennettu eniten aurinkoenergiakapasiteettia, yli 35 prosenttia koko maailman kapasiteetista. Lisäksi tämä maa ei osoita merkkejä hidastumisesta. Kiina on myös kehittämässä maailman suurinta määrää tuuli- ja aurinkoenergiahankkeita, mikä lisää sen puhtaan energian kapasiteettia vielä 400 000 MW:lla.

Vuoden 2019 tilastojen mukaan kiinalaiset yritykset tuottivat 66 prosenttia maailman polysiliconista. Lisäksi yli kolme neljäsosaa kaikista aurinkokennoista ja 72 prosenttia kaikista aurinkosähkömoduuleista tulee Kiinasta.

Viisi maailman kymmenestä suurimmasta aurinkovoimalasta sijaitsee Kiinassa, joten ei ole mikään yllätys, että Kiinalla on eniten asennettua kokonaiskapasiteettia, kun tarkastellaan näitä lukuja.

Kiinaa seuraa Yhdysvallat, jossa asennettiin vielä 50 000 MW aurinkosähköhankkeita vuoden 2021 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Yhdysvalloissa aurinkosähkökapasiteetti ylitti hiljattain 100 000 MW:n rajan, ja sen keskimääräinen vuotuinen kasvuvauhti on ollut vaikuttava, 42 prosenttia viime vuosikymmenen aikana. Politiikat, kuten Solar Investment Tax Credit, joka tarjoaa 26 prosentin verohyvityksen asuin- ja kaupallisiin aurinkoenergiajärjestelmiin, ovat vauhdittaneet aurinkosähköteollisuutta.

Lisäksi Australiassa tuotetun aurinkoenergian määrä. Se on vain murto-osa Kiinan vastaavasta. Suhteellisen pienellä 26 miljoonan asukkaan väestömäärällään se on kuitenkin korkealla tasolla asukasta kohti laskettuna. On myös syytä huomata, että Australiassa on kaikista maanosista korkein auringon säteily. Yli 30 prosentilla Australian kotitalouksista on nyt aurinkosähköjärjestelmä katolla.

Mikä ajaa aurinkosähköbuumia?

Energiamurros on merkittävä tekijä uusiutuvien energialähteiden yleistymisessä, mutta aurinkoenergian kasvu johtuu osittain siitä, että siitä on ajan myötä tullut erittäin halpaa. Viime vuosikymmenen aikana aurinkoenergian kustannukset ovat laskeneet räjähdysmäisesti, ja se on nyt halvin uuden energian lähde.

Vuodesta 2010 lähtien aurinkosähkön hinta on laskenut 85 prosenttia, 0,28 dollarista 0,04 dollariin kilowattitunnilta. MIT:n tutkijoiden mukaan mittakaavaedut ovat olleet tärkein tekijä kustannusten jatkuvassa laskussa viime vuosikymmenen aikana. Toisin sanoen, kun aurinkopaneeleita asennetaan ja valmistetaan maailmanlaajuisesti yhä enemmän, tuotanto on halventunut ja tehostunut.

Aurinkoenergian kustannukset nousevat tänä vuonna toimitusketjuongelmien vuoksi. Tämä nousu on kuitenkin todennäköisesti väliaikaista, kun pullonkauloja poistetaan.