PV koko teollisuuden ketjun tutkimusanalyysi vuonna 2022

· PV-hinnan-trendi

PV-teollisuuden ketju: vakavat hintaerot tuotantoketjun alkupään ja loppupään välillä, PV-piin hinnat pysyvät korkeina vuonna 2021

 

PV Infolinkin julkaisemien hintatietojen mukaan PV-teollisuuden ketjun kokonaishinta osoitti nousevaa suuntausta vuonna 2021, mutta eri lenkkien hinnat vaihtelivat suuresti. 2021 maaliskuusta lähtien PV-pii-materiaalin hinta nousi vähitellen, ja tiheän materiaalin hinta nousi vuoden alussa 83 000 juanista/tonni 230 000 juaniin/tonni 29. joulukuuta, mikä merkitsee 177 prosentin nousua. Aurinkokiekkojen hinnat nousivat toiseksi eniten eli 54 prosenttia, kun taas aurinkokennojen ja aurinkosähkömoduulien hinnat nousivat vain 13 prosenttia samana aikana, ja aurinkosähköpiinien hinnat nousivat huomattavasti korkeammiksi kuin muiden linkkien hinnat.

 

Aurinkosähköpii: kysyntä ja tarjonta ovat edelleen tiukkoja, hinnat pysyvät korkeina.

 

Tällä hetkellä suuret PV-piinivalmistajat, kuten Kiinan GCL, Daquan jne., ovat olleet täynnä laajentumissuunnitelmia, ja maailmanlaajuisen polysilicon-tuotantokapasiteetin odotetaan saavuttavan 1,139 miljoonaa tonnia vuoden 2022 lopussa. Laajentumissyklin ja kapasiteetin hiipumistekijöiden vuoksi uusia hankkeita on kuitenkin vaikea ottaa kokonaan tuotantoon vuonna 2022, täydellisen ihanteellisen hiipumistilanteen mukaan arvioidaan vuonna 2022 maailmanlaajuisen tehollisen kapasiteetin olevan 900 000 tonnia, 2022 PV-piinien tehollinen kapasiteetti pystyy tukemaan noin 270GW: n monokiteisen PV-kiekon kapasiteettia. Hinnat voivat pysyä edelleen korkeina.

 

Aurinkosähköinen pii: johtava laajennus kustannusetu on ilmeinen, suorituskyvyn odotetaan kasvavan nopeasti.

 

Kun otetaan huomioon pitkä PV pii laajenemissykli, 22 vuoden suunnittelukapasiteetti on vaikea kaikki maa, odotetaan säilyttää tiukka tasapaino PV pii 22 vuotta, hinnan lasku tilaa on rajallinen. Samaan aikaan, Kiina Tongwei, Daquan ja muut johtavat PV pii laajennus kustannusetu on merkittävä, täysi kustannus on alhaisempi kuin toinen ja kolmas linja valmistajat yli 20%, ja uusi tuotantolinja kustannukset ovat alhaisemmat, ja toivottavasti 2022H1 johtava tuotanto, odotetaan nopeuttaa vapauttamista suorituskyvyn vuonna 2022 PV pii on edelleen pulaa taustalla.

 

Solar piikiekot: valmistajat täynnä laajentumissuunnitelmia, bruttomarginaalit laskevat

 

Puutteellisten tilastojen mukaan vuoden 2021 markkinoiden PV-kiekkojen valmistajien yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on vähintään 350GW, kuluvan vuoden laajennuskapasiteetti on lähes 140GW. 2021 PV-kiekkojen tuotantokapasiteetti kuin PV-pii ilmeinen ylijäämä, mutta koska PV-piimateriaalin tarjonta on rajallinen, yhdistettynä varastovoittojen tuotantoon, joten 2021 PV-kiekkojen teollisuuden yleinen bruttomarginaalitaso on suhteellisen korkea. Kuitenkin vuonna 2022, kun jokainen PV-kiekko uusi laajennus hankkeita vähitellen tuotantoon, kiekko vuoden lopussa tuotantokapasiteetin odotetaan saavuttavan 509GW, sen tarjonta ja pii materiaali on löysä verrattuna korkea bruttovoitto laskee.

 

Aurinkokennot: kilpailutilanne on suhteellisen pirstaleinen, ero ensimmäisen ja toisen linjan valmistajien välillä kasvaa nopeasti.

 

Nykyinen aurinkokennoteollisuus on suhteellisen pirstaloitunut kilpailumaisema, vuonna 2020 CR5-yritysten yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti 53%, vaikka viime vuosina keskittymissuuntaus, mutta alan keskittyminen on edelleen alhaisempi kuin muut teollisuusketjun osat. 2021, sekä tuotantoketjun alkupään että loppupään puristusten vaikutus, aurinkokennojen kannattavuus laskee, osa toisen ja kolmannen linjan yrityksistä, koska aurinkopiipikiekkojen saatavuuden vaikeus, käynnistysnopeus on alhainen, on olemassa yrityksiä, jotka valitsevat tuotantopysäkki. Ensimmäisen linjan aurinkokennovalmistajien vahvan toimitusketjun hallintavalmiuksien ja kustannusetujen ansiosta käynnistysaste on suhteellisen korkea, mutta yleinen voittotilanne on edelleen huono.

 

Aurinkosähkömoduulit: uudet teknologiat lupaavat sähkökustannusten alenemista entisestään.

 

Kun aurinkosähkömoduulit lähestyvät yli 210 mm:n rajaa, koon kasvattaminen edelleen voi johtaa muodonmuutosten lisääntymiseen mekaanisen kuormituksen testauksen aikana, heikentyneeseen kestävyyteen äärimmäisissä lämpötiloissa ja lisääntyneisiin kuljetusvaikeuksiin, minkä vuoksi on tarpeen kehittää N-kennoteknologiaa, jossa muuntohyötysuhteen rajat ovat korkeammat. DNV GL:n helmikuussa 2021 julkaisemien järjestelmäarvo- ja kWh-kustannuslaskelmien mukaan esimerkiksi tyypillisessä japanilaisessa aurinkosähkövoimalahankkeessa aurinkosähkömoduulin tehon kasvattaminen voi tehokkaasti alentaa BOS- ja LCOE-kustannuksia, kun moduulikoko pysyy samana. 210 mm:n aurinkosähkömoduulin BOS-kustannukset pienenevät 0,7 prosenttia ja LCOE-kustannukset 0,5 prosenttia, kun tehoa nostetaan 545 W:sta 600 W:iin.

 

Invertteri: Kiinan invertteritoimitukset kasvavat tasaisesti, ulkomailla markkinaosuus on parantunut

 

Kiinan tullilaitoksen mukaan Kiinan invertterivienti kasvoi tasaisesti sekä volyymin että arvon osalta vuodesta 2017 lokakuuhun 2021. Wood Mackenzien aiempina vuosina julkaiseman maailmanlaajuisen invertterin toimitusjärjestyksen mukaan China Huawei ja Sunshine Power ovat olleet tasaisesti kahden parhaan joukossa jo vuosia. Samaan aikaan kiinalaiset yritykset ovat valuneet CR10-valmistajien joukkoon vuodesta 2017 lähtien, ja invertterin uudet tulokkaat, kuten Goodway, Jinlang ja Shangneng Electric, kiihdyttävät kuroakseen kiinni ja toivovat voivansa kasvattaa merentakaisten markkinoiden osuutta tulevaisuudessa kustannus- ja hintaetujen ansiosta.

 

Lasi: Ohutlasin kysyntä kasvaa edelleen, ja korkealaatuiset yritykset hyötyvät siitä.

 

PV Infolink -tilastojen mukaan bifacial PV-moduulien levinneisyys on kasvanut nopeasti viime vuosina, ja markkinaosuus saavuttaa todennäköisesti puolet vuonna 2024. Kun otetaan huomioon, että bifacial PV-moduulit vaativat usein kevyempää ja ohuempaa lasia, ohuen lasin kysyntä kasvaa edelleen tulevaisuudessa. Lisäksi iso perusprojekti ja BIPV myös lasin kysynnän kasvussa samaan aikaan, vaativat lasin paksuutta ohuempaa, enemmän valonläpäisyä, mutta voivat myös olla sekä kauniita että muita etuja, joten odotamme, että Follett, Xinyi, Amadon ja muut korkealaatuiset valmistajat, joilla on ultra-ohuita lasinjalostusvalmiuksia, hyötyvät pitkällä aikavälillä.

 

Kalvo: EVA-hiukkasten laajenemissykli on pitkä, tarjonta on suhteellisen tiukkaa.

 

EVA-hiukkaset ovat aurinkosähkökalvon tärkein raaka-aine, ja syyskuusta 2021 lähtien EVA-hiukkasten valmistajat ovat kokeneet tuotantomäärien laskun energiankulutusrajoitusten vaikutuksesta, mikä on nostanut hiukkasten hintoja. PV-luokan EVA kalvon pääraaka-aineena, Kiinassa on vain kolme yritystä, nimittäin Searborn, Lianhong ja Ningbo Formosa Plastics voivat toimittaa irtotavarana, ja siellä on pitkä laajentumissykli, korkeat tuotannon esteet, alusta tuotantoon kestää usein yli kolme vuotta. Arvioiden mukaan, jos uusi PV-asennus 2,26GW vuonna 2022, jos kapasiteettisuhde on 1,2, vastaava EVA-hiukkasten kysyntä on noin 1,083 miljoonaa tonnia, kun taas vuoden 2022 PV-luokan EVA-hiukkasten tuotantokapasiteetin odotetaan olevan 1,024 miljoonaa tonnia, joten odotetaan, että EVA-hiukkaset vuonna 2022 säilyttävät suhteellisen tiukan tilan.

 

Stentit: suuret perushankkeet alkavat, seuranta sulkujen levinneisyys lisääntyy

 

Seurantakannattimia käytetään pääasiassa keskitetyissä maavoimalaitoksissa, joilla voidaan saavuttaa tietty määrä sähköntuotantovoittoa verrattuna kiinteisiin kannattimiin, mikä parantaa sähköntuotantojärjestelmien tuottoa. Vuodesta 2015 lähtien seurantakannattimien maailmanlaajuinen levinneisyysaste on kasvanut nopeasti, ja markkinaosuuden odotetaan olevan noin 53 prosenttia vuonna 2022, ja markkinoiden koko on 3,156 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Seurantakannattimien levinneisyys Kiinan markkinoilla on kuitenkin edelleen alhainen, CPIA:n mukaan vain 16 prosenttia vuonna 2019, ja tulevaisuudessa on vielä paljon parantamisen varaa. Sähkön hinnannousun myötä omistajat eivät ole yhtä herkkiä kannattimen hinnalle saadakseen enemmän sähköntuotantovoittoa, mikä auttaa seuraamaan kannattimen levinneisyysasteen kasvua.

 

PV-teollisuus on siirtymässä kultaiselle tielle jatkuvan poliittisen katalysaattorin ansiosta.

 

Hiilineutraaliudesta on tullut maailmanlaajuinen konsensus

 

Energia- ja ilmastoinstituutin (ECIU) mukaan 132 maata ja aluetta ympäri maailmaa on ehdottanut hiilineutraaliustavoitteita lokakuuhun 2021 mennessä. Näistä maista Suriname ja Bhutan ovat jo saavuttaneet hiilineutraaliuden, 13 maata, mukaan lukien Saksa, on antanut hiilineutraaliutta koskevan lainsäädännön, EU ja kolme muuta maata ovat ehdottaneet lainsäädännön antamista, ja 53 muuta maata on virallisesti ilmoittanut hiilineutraaliuden aikataulusta.

 

Aurinkosähkötuotanto on kilpailukykyisempää ja tärkein tekijä hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

 

Uusiutuviin energialähteisiin kuuluvat pääasiassa aurinkosähkö, tuulivoima, vesivoima, ydinvoima ja biomassa, joista vesivoiman ja biomassan kehitysmahdollisuudet ovat rajalliset, kun taas ydinvoimaa ei voida käyttää laajasti maantieteellisten ja turvallisuustekijöiden vuoksi. Näin ollen uusiutuvista energialähteistä ainoastaan aurinko- ja tuulivoimalla on suuret kehitysmahdollisuudet, ja ne soveltuvat laajamittaiseen kehittämiseen.

 

Maailmanlaajuisesti useat maat ovat myöntäneet kannustimia erilaisille uusiutuville energialähteille, kuten aurinkosähkölle, pääasiassa tariffitukien, sähkön kompensoinnin ja investointitukien muodossa, ja niiden päätavoitteena on edistää uusiutuvien energialähteiden osuutta sähköntuotannossa.

 

Lyhyen aikavälin kysyntänäkymät: maailmanlaajuisten uusien laitosten odotetaan saavuttavan 226 GW vuonna 2022.

 

Kokonaisvaltaisesta näkökulmasta katsottuna uusien aurinkosähköasennusten maailmanlaajuisen määrän odotetaan nousevan 226 GW:iin vuonna 2022, josta Kiinan, Euroopan ja Yhdysvaltojen kaltaisten suurten markkinoiden kasvu on merkittävää vuonna 2022, ja myös muiden potentiaalisten alueiden, kuten Intian ja Lähi-idän, odotetaan kasvattavan volyymia.