Kuten monissa aiemmissa artikkeleissa on mainittu, aurinkosähköpaneelien asento ja sijoituskulma asennusprosessin aikana vaikuttaa erittäin merkittävästi aurinkosähkömoduulin hyötysuhteen parantamiseen, ja se vaikuttaa suoraan aurinkosähkömoduulin koko vuoden aikana tuottaman sähkön määrään. Siksi kerron tässä artikkelissa, miten lasketaan paras sijoituskulma omille PV-paneeleille. Maysun Solar on jo välittänyt kokemusta siitä, miten määritetään, soveltuuko kotisi katto aurinkosähköasennukseen, aiemmassa artikkelissa, jonka voit lukea, jos olet kiinnostunut klikkaamalla:
Miksi minun pitäisi olla huolissani PV-paneelien sijoittelusta ja kulmasta?
Meidän on ymmärrettävä, että optimaalisen kallistuskulman laskemisen tavoitteena on saada mahdollisimman suuri auringon säteily. Ja auringon säteily on voimakkainta silloin, kun aurinko on suoraan maan päällä. Esimerkiksi päiväntasaajan alueella koko vuoden ajan ja sitten alueella, jossa kaksi viivaa sijaitsee, kun aurinko on suoraan Kravun kääntöpiirin yläpuolella. Teoriassa aurinkosähköpaneelien sijoittaminen kohtisuoraan auringonsäteitä vastaan antaa siis eniten lämpöä valosta, mutta tätä on vaikea toteuttaa asennuksessa, koska auringon korkeuskulma muuttuu jatkuvasti päivän aikana. Samaan aikaan moniin koteihin asennetaan kiinteitä aurinkosähköasennuksia, jotka, toisin kuin seurantajärjestelmillä varustetut aurinkosähköasennukset, eivät seuraa automaattisesti aurinkoa säätääkseen omaa kulmaansa. Siksi meidän on laskettava paras kallistuskulma PV-moduulien järjestelylle paikallisen ulottuvuuden mukaan, jotta saamme maksimaalisen auringonsäteilyn koko vuoden ajan, jotta saamme maksimaalisen sähköntuotannon ja saamme parhaan mahdollisen hyödyn PV-moduuleistasi.
Aurinkopaneelin kallistuskulma määräytyy sen mukaan, millä leveysasteella olet suhteessa pohjoiseen ja eteläiseen pallonpuoliskoon. On hyvin tiedossa, että maapallon pyöriminen ja kiertoliike aiheuttavat auringon sijainnin eri vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina. Jotta päivän valon enimmäisvoimakkuus saavuttaisi aurinkopaneelit, meidän on määritettävä aurinkopaneelien suuntaus ja laskettava optimaalinen kallistuskulma. Tämä riippuu kahdesta tekijästä: ensinnäkin asennuspaikan maantieteellisestä sijainnista. Toinen on vuodenaika, jolloin aurinkoenergiaa tarvitaan eniten eli jolloin valon voimakkuus on suurin.
Miten lasken optimaalisen kallistuskulman?
Yleisesti ottaen aurinkosähköpaneelit tulisi kallistaa talvella suuremmassa kulmassa maahan nähden, jotta ne saisivat talven matalasta auringonpaisteesta suurimman osan, ja kesällä pienemmässä kulmassa maahan nähden, jotta tuotos olisi mahdollisimman suuri. Seuraavassa on muutamia menetelmiä kallistuskulman laskemiseksi.
Menetelmä yksi:
Optimaalista kallistuskulmaa olisi lisättävä 15 astetta asennuspaikan leveysasteeseen talvikuukausina ja vähennettävä 15 astetta asennuspaikan ulottuvuudesta kesäkuukausina. Jos esimerkiksi asut 50 astetta pohjoista leveyttä, aurinkosähköpaneelien kallistuskulman tulisi talvella olla 65 astetta. Kesäaikana sen kulma olisi 35 astetta.
Jos asut lähellä päiväntasaajaa, toiminta on hyvin yksinkertaista. Aseta paneelit yksinkertaisesti suorakulmaisesti maahan, niin saat optimaalisen kallistuskulman.
Menetelmä kaksi:
Tämä menetelmä on hieman monimutkaisempi laskea kuin ensimmäinen menetelmä, mutta se on tarkempi ja tulokset ovat optimistisempia. Meidän on laskettava tulos kertomalla paikallinen ulottuvuus 0,9:llä ja lisäämällä 29° talviaikaan. Otetaan edelleen esimerkki 50° N, jolloin sen optimaalinen kallistuskulma on 50*0,9 + 29 = 74°. Tämä kulma on noin 10 astetta jyrkempi kuin tavanomaisella menetelmällä, mutta se hyödyntää keskipäivän aurinkoa erittäin tehokkaasti. On hyvin tiedossa, että talvella päivät ovat lyhyitä ja keskipäivän aurinko on päivän voimakkain.
Lisäksi meidän on laskettava paikallinen ulottuvuus kesällä kertomalla paikallinen ulottuvuus 0,9:llä ja vähentämällä 23,5°, jotta saamme tuloksen. Yllä olevassa esimerkissä kesän optimaalinen kallistuskulma on 21,5°. Miksi vähennetään 23,5°? Koska Kravun kääntöpiirin mitallinen sijainti on 23°26', ja tässä käytetään likimääräistä lukua 23,5.
Keväällä ja syksyllä, jos haluat saada parhaan kallistuskulman, vähennä 2,5° sijainnin ulottuvuudesta.
Lisäksi pohjoisen pallonpuoliskon asukkaiden olisi asetettava aurinkosähköpaneelit etelään päin, ja kaakko on paras vaihtoehto. Sitä vastoin eteläisen pallonpuoliskon asukkaiden aurinkosähköpaneelit olisi suunnattava pohjoiseen. Jos se on tarkoituksenmukaista, meidän on tehtävä asianmukaiset mukautukset paikallisten auringonvalo-olosuhteiden huomioon ottamiseksi.
Maysun Solar on aurinkosähkömoduulivalmistaja, jolla on 15 vuoden kokemus alalta, ja se on käynnistänyt ja toteuttanut monia pieniä, keskisuuria ja suuria aurinkosähköprojekteja ja luonut pitkäaikaiset ja vakaat suhteet moniin erinomaisiin asentajiin. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos haluat uusimmat moduulitarjoukset tai PV:hen liittyviä kysymyksiä.