Miten maataloudessa käytetään aurinkosähköä

Avainsanat: Agrivoltaics , Agri-Photovoltaik, Agri-PV

Maatalouden aurinkosähköjärjestelmät ovat uusi energiarintama, joka tarjoaa erilaisia etuja ja kannustimia. Koska ne ovat tärkeitä ja kestäviä, on hyödyllistä tietää, mitä maatalouden aurinkosähköjärjestelmiin liittyy. Maatalouden navetoissa käytettävän aurinkosähkön valinnalla on useita etuja. Ensinnäkin se vähentää hiilidioksidipäästöjä ja saastumista, mikä edistää ekologista kestävyyttä. Toiseksi se alentaa myös energiakustannuksia, ja ylimääräinen energia voidaan myydä kansalliseen verkkoon.

broken image

Miten aurinkosähkö voidaan asentaa maatiloille?

Se voidaan asentaa navetan katon lisäksi myös latojen, viljamakasiinien, muiden rakennusten, maa-alueiden tai kasvihuoneiden katoille. Kasvihuoneet ovat osa maatalouden aurinkosähköalaa, ja niitä edustavat aurinkosähköiset kasvihuoneet, joiden katot korvataan läpinäkymättömillä tai läpinäkyvillä aurinkopaneeleilla.
Maatilan, vajan tai muun rakennelman aurinkosähköjärjestelmä mahdollistaa auringon säteiden talteenoton ja muuntamisen sähköksi, jolloin uusiutuvaa energiaa hyödynnetään täysimääräisesti. Näin maatila voi täyttää energiantarpeensa keskeytyksettä, ja tätä energiaa voidaan käyttää lämmitykseen, ilmastointiin tai erilaisiin tuotantotoimintoihin.

broken image

Kuinka paljon aurinkosähköä tarvitsen maatilallani

Maatalouden aurinkosähköjärjestelmiä voi olla erikokoisia ja -tehoisia, ja sopivin valinta riippuu yrityksestä itsestään, esimerkiksi energiantarpeesta.
Suositeltava vähimmäisteho on noin 20 kWp, jota pienempi teho ei välttämättä vastaa maatilan tarpeita. Tämä vaihtoehto sopii tiloille, joiden keskimääräinen vuosikulutus on 26 000 kWp. Tämäntyyppinen aurinkosähköjärjestelmä vaatii noin 220 m2 pinta-alaa paneelien kiinnittämistä varten.
Jos yritys on suurempi ja sen energiantarve on suurempi, vertailukeskiteho on 50 kWp. 65 000 kWp:n keskimääräiselle vuosikulutukselle tämä on oikea valinta. Yrityksen tämäntyyppinen aurinkosähköjärjestelmä vaatii noin 550 m2:n pinta-alan.
Suositeltava enimmäisteho on 100 kWp. Tätä suuremmat tehot voivat olla liikaa. Tämä on oikea valinta maatilalle, jonka vuotuinen kulutus on noin 130 000 kWp. Tämän tehoisen aurinkosähköjärjestelmän pinta-ala on noin 550 m2 .

broken image

Maatalouden aurinkosähköön liittyvät politiikat

Puhtaan energian paketin (CEP) ja erityisesti uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin täysimääräisen täytäntöönpanon lisäksi EU:ssa on useita poliittisia aloitteita, joilla edistetään maatalouden aurinkosähkön kehittämistä Euroopassa.
Joissakin Euroopan maissa, kuten Italiassa ja Ranskassa, nykyiset säädökset kuitenkin kieltävät maahan asennettavien aurinkosähköjärjestelmien asentamisen maatalousalueille. Syynä ovat muun muassa sidosryhmien vaatimus maksimoida aurinkosähkökapasiteetti ja hyötyä korkeista tuista riippumatta viljelykasvien valontarpeesta, minkä lisäksi voidaan mainita mahdolliset ympäristökysymykset, kuten maaperän kovettuminen sekä maiseman ja biologisen monimuotoisuuden heikkeneminen.
Ranskalainen aurinkoenergia-alan yritys TSE on kehittänyt maatalouden aurinkosähkökattoa, jonka avulla suuret maatalouskoneet voivat ajaa paneelien alla. Järjestelmässä on pyörivä katto, johon mahtuu yli 5,5 metriä korkeita bifacial-aurinkopaneeleja. Katos on asennettu nelipylväsrakenteeseen, jonka mitat ovat 27 metriä kertaa 12 metriä.
Italiassa on käytössä PNRR-kannustin, joka on 1,5 miljardia euroa koko maan alueella ja jonka tukikelpoiset enimmäiskustannukset tuensaajaa kohti ovat 250 000 euroa (ilman alv:tä). Aurinkopaneeleita saa asentaa vain maatalous-, kotieläin- tai maatalousteollisuustarkoituksiin käytettävien rakennusten katolle, ei siis myöskään maan päälle.

broken image

Maysun Solar on aurinkosähkömoduulien valmistaja, jolla on 15 vuoden ammattikokemus, ja se voi tarjota sinulle korkealaatuisia aurinkopaneeleita. Meillä on kokemusta laajamittaisista aurinkosähköjärjestelmistä, ja voit tutustua hanke-esimerkkeihimme osoitteessa

Voit myös ottaa meihin yhteyttä saadaksesi tuotetarjouksen klikkaamalla alla olevaa painiketta.