Aurinkosähkömoduulit: Onko suurikokoinen aurinkokenno kehityssuuntaus?

· PV-hinnan-trendi

Suurempien aurinkokennojen jatkuvan päivittämisen myötä monet aurinkokennovalmistajat tutkivat ja tuottavat suurempia ja tehokkaampia aurinkokennomoduuleja käyttämällä 210 mm:n tai 182 mm:n piikiekkoja, erityisesti tämän vuoden jälkipuoliskolla. 

Tässä on lueteltu 3 kohtaa 182 mm:n ja 210 mm:n välillä. 

Entä suurikokoisten kiekkojen suuntaus?

Koska suurempien piikiekkojen käyttäminen voi vähentää kustannuksia entisestään, 182 mm: n ja 210 mm: n kaksi ryhmää eivät ole ainoastaan herättäneet keskusteluja aurinkoenergiateollisuuden keskuudessa, vaan niistä on tullut myös julkisen huolenaiheiden kuuma kohta.

Entä suurikokoisten kiekkojen suuntaus?

Toisaalta 182 mm:n piikiekkoryhmä kannattaa yhdessä 182 mm*182 mm:n piikiekkostandardin (M10) käyttöönottoa seuraavan sukupolven piikiekkojen, -kennojen ja -moduulien tutkimus- ja kehitystyön standardikokona.

Toisaalta 210 mm:n piikiekkoja edustava ryhmä uskoo, että niillä on parhaat mahdollisuudet alentaa kustannuksia ja lisätä tehokkuutta ja että ne ovat täysin yhteensopivia tulevan aurinkosähkötekniikan kanssa.

Erilaiset mielipiteet 182 ja 210 mm:n kiekkojen välillä

210 mm:n piikiekko on liian suuri, ja myös 72 kennon 210 mm:n moduulin paino on kasvanut merkittävästi, mikä aiheuttaa kuormitusriskejä. Samaan aikaan moduulin leveys ja pituus kasvavat vastaavasti, eivätkä lisämateriaalit, kuten lasi ja kehykset, pysty vastaamaan tarjontaan.

Erilaiset mielipiteet 182 ja 210 mm:n kiekkojen välillä

Myös jotkut Tiers 1 -yritykset pitävät integroitujen piikiekkojen koon neljää päätekijää verrattuna nykyiseen tuotekokoon, laitteisiin, teknologiaan, apumateriaalien kypsyyteen, tuotantolinjan päivitysvaikeuksiin ja nykyiseen tuotokseen. 182 mm on paras koko erittäin suuritehoisille moduuleille.

Nyt 210 mm: n moduulit vapautetaan teollisuudessa, jotkut valmistajat vaihtavat 5-riviin, 3-leikkaus voi hallita suuria moduuleja alueella, jonka säiliö voi kuljettaa. Tällainen suunnittelu tuo kuitenkin myös huomattavan kustannusten nousun pakkausprosessissa.

Samaan aikaan 182 mm:n moduulit voivat vähentää kaapelihäviötä 0,21 % verrattuna 210 mm:n moduuleihin. Tällä on suuri vaikutus koko voimalaitokseen. Kaapelihäviön pienentäminen 0,21 prosentilla lisää sisäistä kannattavuutta 0,15 prosenttia ja alentaa LCOE:tä 0,21 prosenttia voimalaitoksen 20 vuoden käytön aikana.

Mikä on 182 mm:n ja 210 mm:n aurinkosähkömoduulien tulevaisuus?

POWERCHINA julkaisi hiljattain tarjouskilpailuilmoituksen aurinkosähkömoduulien ja invertterien keskitettyä hankintaa varten ensi vuoden aikana. Kuten siinä todetaan, aurinkosähkömoduulien osalta on tapahtunut muutos säädettyyn kokoon. Toisin sanoen 166 mm:n alaraja on nyt alaraja, ja muutos kallistuu kohti valtavirran moduuleja, joissa on 182 mm:n kokoisia kiekkoja ja sitä suurempia.

broken image

Yhteenvetona voidaan todeta, että 182 mm:n ryhmän valmistajilla on kullakin yli 10 GW:n varakapasiteetti, ja pienimmillään 10 GW:n varakapasiteetti. Valmistajilla 210 mm:n ryhmässä on vain 5 GW:n laajennus. Edellä mainitun tuotantokapasiteetin odotetaan tulevan tuotantoon vuoden 2020 lopussa. Näin ollen voimme nähdä, että ensi vuoteen mennessä 210mm:n osuus aurinkosähkömarkkinoilla on vain kolmasosa 182mm:n osuudesta.