Onko Lightyear 0 puhtaasti aurinkoenergialla toimiva auto?

· Tietoja aurinkosähköstä

Hiljattain hollantilainen sähköautoalan startup-yritys Lightyear julkaisi aurinkoenergialla toimivan EV Lightyear 0:n, jonka hinta on huikeat 263 000 dollaria. Toisin kuin aiemmat aurinkoenergialla toimivat autot, jotka ovat enimmäkseen konsepteja, yritys ilmoitti toimittavansa mallin asiakkaille yksi kerrallaan tämän vuoden marraskuussa, yhteensä 946 kappaletta.

Yhtiön mukaan aurinkopaneelien ansiosta Lightyear 0 pystyy kulkemaan noin 70 kilometriä päivässä ilman latausta. Kun keskimääräinen työmatka on noin 35 kilometriä päivässä, se voi matkustaa jopa kaksi kuukautta pilvisissä sääolosuhteissa ennen lataamista ja jopa seitsemän kuukautta kerrallaan aurinkoisissa maissa.

Onko Lightyear 0 siis puhdas aurinkoauto?

broken image

Mikä on aurinkoauto?

Aurinkoauto vastaa verkon ulkopuolista aurinkosähköjärjestelmää, ja se muuntaa aurinkokennojen avulla valoenergian sähköksi, jota käytetään auton käyttämiseen. Sähköä voidaan myös varastoida akkuun varavoimakäyttöä varten. Auton tarvitsema energia tuotetaan kokonaan aurinkoenergialla, joten autoa pidetään puhtaana aurinkoautona.

Kuten olemme nähneet, useimmat "aurinkoautot" ovat itse asiassa verkkoon kytkettyjä aurinkosähköjärjestelmiä, joissa aurinkoenergia voi tuottaa osan auton energiasta, ja jos auringonvaloa ei ole tai akkujen teho loppuu, auto voi saada virtaa kytkemällä sen ulkoiseen virtalähteeseen tai lisäämällä muita fossiilisia polttoaineita.

broken image

Millaisia aurinkoautoja on saatavilla?

Toistaiseksi on olemassa kaksi päätekniikkaa aurinkoenergian käyttämiseksi autoissa: käyttövoimana ja ajoneuvon käyttövoiman täydentäjänä.

Yksi vaihtoehto on käyttää aurinkoenergiaa kokonaan käyttövoimana ilman fossiilisia polttoaineita tai ulkoisia voimanlähteitä. Se eroaa hyvin paljon perinteisestä autosta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan. Aurinkoautossa ei ole moottoria, alustaa, voimansiirtoa tai muita komponentteja, vaan se koostuu akkupaneeleista, varastointilaitteista ja moottoreista. Auton korin ulkopintaan kiinnitettyjen aurinkopaneelien käyttö muuttaa aurinkoenergian suoraan sähköksi, ja sitten sähkönkulutuksen avulla ajoneuvo toimii.

Toiseksi, aurinkoenergia ja muu energia sekoitettu ajaa auton, eli aurinkoenergian käyttö apuenergiana ajaa autoa. Yhdistetyn energia-auton ulkonäkö on samanlainen kuin perinteisen auton, mutta vain auton pinnalla, jossa on osa aurinkokennoista (paneeleista), kuten katto. Rajoitettu koripinta-ala vetää puoleensa auringonvaloa ja tuottaa sähköä ajoneuvon lisävirtalähteenä.

broken image

Aurinkoautojen historia

Vuonna 1978 Yhdistyneessä kuningaskunnassa kehitettiin onnistuneesti maailman ensimmäinen aurinkoauto, jonka nopeus oli 13 kilometriä tunnissa. Myöhemmin Meksikossa kehitettiin kolmipyöräinen uusi energia-auto, jonka katolla oli aurinkopaneelit. Vaikka sen nopeus on 40 kilometriä tunnissa, sen saama sähköenergia riittää vain 40 minuutin ajoon päivässä, eikä sillä voi ajaa pitkiä matkoja.

Vuonna 1982 Australiassa rakennettiin aurinkoenergialla toimiva auto nimeltä "The Quiet Achiever". Auton katolla on laite, joka imee aurinkoenergiaa ja lataa kaksi akkua, jotka puolestaan antavat virtaa moottorille. Kaksi keksijää ajoi autolla Australian halki. Sen jälkeen vuodesta 1987 lähtien Australiassa on järjestetty joka toinen vuosi aurinkoenergiahaaste. Osallistuvat joukkueet ajavat aurinkoautoilla Darwinista Pohjois-Australiasta ja ajavat yli 3 000 kilometriä Adelaidessa sijaitsevaan päätepisteeseen. Prosessin aikana voidaan käyttää vain aurinkoenergiaa. .

Vuonna 2003 Australian aurinkoautokilpailun voitti alankomaalainen Nuna II -aurinkoauto. Se ajoi 3010 kilometrin matkan 30 tunnissa ja 54 minuutissa ja teki uuden maailmanennätyksen aurinkoautolle, jonka suurin nopeus oli 170 kilometriä tunnissa.

broken image

Millainen aurinkoauto on Lightyear 0?

Lightyear on hollantilainen yritys, joka on tutkinut aurinkoenergiaa jo vuosia ja osallistunut World Solar Challenge -kilpailuun. Lightyear voitti ensimmäisen sijan Cruiser-luokassa vuonna 2013 ja on siitä lähtien kehittänyt aurinkoautoja. lightyear valmisti ensimmäisen prototyyppinsä vuonna 2019. Kolme vuotta myöhemmin, monien testien, iteraatioiden ja suunnitelmien jälkeen Lightyear 0 siirtyi vihdoin massatuotantoon.

Teknisesti ottaen Lightyear 0 ei ole muuta kuin sähköauto, jossa on aurinkopaneelit. lightyear 0:ssa on konepellissä, katolla ja takaluukun ulkopuolella 782 IBC-monokiteistä aurinkokennoa, jotka on jaettu 28 eri yksittäiseen ryhmään ja peitetty yhteensä 5 neliömetrin aurinkopaneeleilla.

Vaikka Lightyear 0:ta ei pidetä puhtaana aurinkoautona, se on maailman ensimmäinen sarjatuotettu auto, jossa on aurinkolatausominaisuudet. Erittäin tehokkaiden IBC-kennojen ansiosta Lightyear 0:n puhdas aurinkoauton toimintasäde on 70,8 kilometriä päivässä, mikä on jo suuri parannus.

broken image

Päätelmä

Aurinkopaneelit eivät ole olleet tärkeä ominaisuus autoissa, koska ne voivat käyttää vain rajallista pinta-alaa lataamiseen. Musk yritti integroida aurinkopaneeleita Tesla Model 3:een, mutta luopui lopulta yrityksestä tehottoman käytön vuoksi ja totesi, että "kaikkein tehottomin alue aurinkoenergian käyttämiseen on autoissa". Jos autoyhtiöt eivät pysty ratkaisemaan muuntamisen tehokkuutta, tuotantokustannuksia ja suunnitteluun liittyviä ongelmia, puhtaat aurinkoautot voivat olla vielä kaukana.

broken image

Aurinkokennoteknologia kehittyy kuitenkin jatkuvasti (National Renewable Energy Laboratory on kehittänyt kuuden liitoksen III-V-kennon, jonka aurinkosähköinen muuntotehokkuus on 47,1 prosenttia vuoteen 2020 mennessä), joten tulevaisuus on vielä hyvin pitkälti mielikuvituksemme varassa. Ota meihin yhteyttä jo tänään saadaksesi lisätietoja aurinkosähkötuotteistamme.