Euroopan komissio esitteli viime viikolla Net Zero Industry Act -aloitteen, jonka tarkoituksena on lisätä puhtaiden teknologioiden valmistusta EU:ssa ja varmistaa, että EU on hyvin valmistautunut puhtaaseen energiaan siirtymiseen. Tämän artikkelin tarkoituksena on keskustella lukijoiden kanssa siitä, onko tämän lakiesityksen käyttöönotolla vaikutusta aurinkosähköteollisuuteen.
Net-Zero Industry Bill -lakiehdotus voimaan
Net Zero Industry Bill -lakiehdotuksessa luodaan yhdessä keskeisiä eurooppalaisia raaka-aineita koskevan säädösehdotuksen ja sähkömarkkinoiden suunnittelu-uudistuksen kanssa selkeät eurooppalaiset puitteet, joilla vähennetään EU:n riippuvuutta erittäin keskittyneestä tuonnista. Siinä hyödynnetään maailmalla levinneen Covid-19-koronaviruksen aiheuttamasta energiakriisistä ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan saatuja kokemuksia, ja se auttaa parantamaan Euroopan puhtaan energian toimitusketjun kestävyyttä, jotta EU voi saavuttaa puhtaaseen energiaan siirtymistä koskevat tavoitteensa.
Ehdotettu lainsäädäntö kattaa useita parhaita polttoaineita ja teknologioita, kuten aurinkosähkö ja aurinkolämpö, maalla ja merellä tuotettu tuulivoima ja uusiutuvat energialähteet, akut ja varastointi, lämpöpumput ja maalämpö, polttokennot, hiilidioksidin talteenotto, hyödyntäminen ja varastointi sekä verkkoteknologiat. Lainsäädännössä yksilöityihin teknologioihin sovelletaan strategista tukea ja 40 prosentin kotimaista tuotantoa koskevaa vertailuarvoa.
Ehdotuksen julkaisemisen jälkeen useimmat uskovat, että se on uusi haaste kiinalaisille aurinkosähkötuotteiden viejille, jotka käyttävät Eurooppaa pääasiallisena vientimarkkina-alueenaan. Viime vuosina Euroopan markkinat ovat olleet riippuvaisia aurinkosähkötuotteiden tuonnista Kiinasta. Kun tarkastellaan vuoden 2022 lukuja, Euroopan markkinoiden suuri riippuvuus kiinalaisista aurinkosähkötuotteista pikemminkin kasvaa kuin vähenee.
Alhaisemmat aurinkosähkön valmistuskustannukset?
Lakiesityksen mukaan Euroopan maat aikovat laajentaa pääomasijoituksia aurinkosähkövalmistukseen huolimatta työvoiman, raaka-aineiden, energian ja ympäristön korkeista kokonaiskustannuksista, mutta EU:n hallitus vaatii hyvin selkeää asennetta. Aurinkosähköteollisuus on sekä tuotantoketjun alkupään energiateollisuutta että valmistusteollisuutta. Aurinkosähkömoduulien tärkein raaka-aine on pii eli erittäin puhdas kvartsihiekka. Erittäin puhtaan kvartsihiekan valmistus- ja jalostusprosessi on kuitenkin vaikeaa, teknologia on erittäin luottamuksellista ja sitä on niukasti saatavilla. Maailmassa on vain kolme yritystä, jotka pystyvät itsenäisesti valmistamaan erittäin puhdasta kvartsihiekkaa irtotavarana. Nämä ovat yhdysvaltalainen Unimin (Sibelco), norjalainen TQC ja China Quartz.
Aurinkosähkötuotteisiin käytettävän piin puute on johtanut erittäin puhtaan kvartsihiekan puutteeseen ja sen markkinahinnan nousuun. Net Zero Act -lain voimaantulo on vauhdittanut eurooppalaista aurinkosähkövalmistusta, ja kysyntäpuolella tapahtuvat muutokset aiheuttavat jonkin verran riskejä piin tulevaan hintaan.
Kolmannen akkutyypin, viimeisimmän kalkogeniditeknologian raaka-aineiden ja kustannusten hinnat ovat tosin halvemmat kuin pii-akkujen, mutta haettujen patenttien määrässä mitattuna Japani, Yhdysvallat, Kiina, Etelä-Korea ja Saksa ovat maailman viiden suurimman joukossa. Tämän lisäksi Oxford PV Yhdistyneessä kuningaskunnassa on johtavassa asemassa teknologian kehittämisessä ja kaupallistamisessa. Kiina on kalsium-titaanioksidikennojen ykköstuottaja. Näin ollen EU:lla ei ole merkittävää teknologista ja kustannusetua tällä alalla.
(Jos haluat lisätietoja kalkogenidistä, seuraa tai tilaa Maysun Solarin tili/kanava, josta löydät lisää mielenkiintoisia artikkeleita ja videoita).
Markkinoiden muutokset, ei enää etuja kiinalaiselle valmistukselle?
Nykyinen valmistus maisema PV-teollisuuden, jossa Kiinan markkinaosuus kiivaan taistelun johtaja. Tilastojen mukaan vuonna 2022 Kiinan piikiekkojen, kennojen, moduulien ja muiden tuotteiden kokonaisvienti ylitti kolme peräkkäistä "kymmeniä miljardeja" dollareita ja saavutti 51,25 miljardia dollaria verrattuna 28,4 miljardiin dollariin vuonna 2021, mikä on yli 80 prosentin hyppäys. Tämän lakiesityksen päätarkoituksena on päästä eroon joidenkin puhtaiden teollisuudenalojen suuresta riippuvuudesta tuonnista ja vahvistaa EU:n puhtaan energian tuotantokapasiteettia. Tällä on jonkin verran vaikutusta Kiinan aurinkosähköteollisuuden vientiin, mutta tämä vaikutus on viivästynyt ja kestää vielä jonkin aikaa. Tässä yhteydessä ajanjakson ennustetaan varovaisesti olevan muutaman vuoden kuluttua. Samalla se vastaa EU:n REPowerEU-suunnitelmaa, jonka tavoitteena on saavuttaa 600 GW:n kumulatiivinen aurinkosähkökapasiteetti vuoteen 2030 mennessä.
Maysun Solar on aurinkosähkömoduulivalmistaja, jolla on 15 vuoden kokemus alalta, ja sillä on toimistoja ja varastoja monissa maissa, ja se on luonut pitkäaikaiset suhteet moniin erinomaisiin asentajiin. Ota rohkeasti yhteyttä meihin saadaksesi viimeisimmät moduulitarjoukset tai kysyäksesi PV:hen liittyviä kysymyksiä.