Aurinkokennojen avulla auringonvalo sähköksi muuttavan aurinkosähkötekniikan merkitys uusiutuvana energialähteenä on kasvanut viime vuosina. Vaikka aurinkosähkötekniikan perusperiaatteet on ymmärretty jo yli vuosisadan ajan, vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla alkoi syntyä tekniikan käytännön sovelluksia.
Aurinkosähkötekniikan synty
Vuonna 1839 ranskalainen fyysikko Alexandre-Edmond Becquerel havaitsi fysikaalisia kokeita tehdessään, että kun kahta johtavassa nesteessä olevaa metallielektrodia valaistiin valolla, elektrodien välillä virtasi virta, jonka hän nimesi aurinkosähköilmiöksi. Hänen löytönsä kunniaksi valosähköinen ilmiö tunnetaan myös nimellä "Becquerelin ilmiö".
Vuonna 1883 yhdysvaltalainen keksijä Charles Fritts keksi ensimmäisen aurinkokennon päällystämällä seleenipuolijohteen hyvin ohuella kultakerroksella puolijohde-metalliyhdisteen muodostamiseksi. Laitteen muuntohyötysuhde oli vain noin 1 %, mutta se osoitti aurinkosähkötekniikan mahdollisuudet sähköntuotantokeinona.
Seuraavien vuosikymmenten aikana tutkijat jatkoivat kokeiluja erilaisilla aurinkokennomateriaaleilla ja -malleilla vaihtelevalla menestyksellä.
Vuonna 1954 Bell Labsin tutkijat, joihin kuuluivat Daryl Chapin, Calvin Fuller ja Gerald Pearson, loivat ensimmäisen yksikiteisen piiaurinkokennon, jonka hyötysuhde oli 6 prosenttia. Tämä läpimurto merkitsi aurinkosähkötekniikan syntyä.
Aurinkosähkötekniikan kehitys
Myös 1970-luvun öljykriisi edisti kiinnostusta uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinkoenergiaa, kohtaan.
Maaliskuun 17. päivänä 1958 Yhdysvaltain toinen keinotekoinen satelliitti laukaistiin avaruuteen kantoraketin avulla, jossa käytettiin kemiallisia ja aurinkokennoja. Tämä pieni satelliitti loi pohjan aurinkokennojen käytölle, joita on siitä lähtien vähitellen kehitetty avaruustutkimusta varten.
Vuonna 1976 Australian hallitus päätti käyttää koko syrjäseutujen televerkkoa aurinkokennoasemien avulla.
Vuodesta 1983 lähtien Yhdysvaltain rannikkovartiosto on käyttänyt aurinkosähköä majakoidensa ja suunnistusvalojensa virranlähteenä. Tuolloin Yhdysvaltojen osuus maailman aurinkosähkömarkkinoista oli noin 21 prosenttia, ja aurinkosähkömarkkinat tarjosivat pääasiassa ratkaisuja erillisjärjestelmiin.
Vuoden 2007 jälkeen aurinkosähköenergian tuotantoteknologia jatkoi läpimurtoaan, ja samaan aikaan, kun vähähiilisen elämäntavan maailmanlaajuinen käsite jatkoi leviämistään, maailmanlaajuinen aurinkoenergia siirtyi nopeaan kehitysvaiheeseen, ja valtiot ottivat käyttöön valtion tukia.
Vuosina 2008-2013 uusien aurinkosähköasennusten vuotuinen kasvuvauhti pysyi yli 50 prosentissa ja oli jopa lähes 80 prosenttia vuonna 2011.
Nykyään aurinkosähkötekniikkaa käytetään monenlaisissa sovelluksissa, yksittäisten kotien ja yritysten pienistä aurinkopaneeleista suuriin aurinkovoimaloihin, jotka tuottavat sähköä kokonaisille yhteisöille. Maailmanlaajuisesti uutta aurinkosähkökapasiteettia asennetaan jo nyt vuosittain 16 GW vuonna 2010 ja 260 GW vuoteen 2022 mennessä.
Huolimatta aurinkosähkötekniikan monista edistysaskelista on vielä monia haasteita voitettavana. Yksi suurimmista esteistä on aurinkopaneelien valmistus- ja asennuskustannukset, jotka ovat viime vuosina laskeneet tasaisesti. Aurinkosähköteollisuuden kennoteknologian kehitys on käynyt läpi monia vaiheita, ja siitä huolimatta aurinkosähköteknologian mahdollisuudet tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa ovat kiistattomat.
Tutkimus- ja kehitystyön jatkuessa näemme todennäköisesti tulevina vuosina entistä tehokkaampia ja edullisempia aurinkokennoja, jotka auttavat vähentämään riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista ja lieventämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Maysun Solar, aurinkosähkömoduulien valmistaja, jolla on 15 vuoden asiantuntemus, voi tarjota sinulle laadukkaita aurinkopaneeleita, ota yhteyttä meihin ja pyydä tarjous tuotteesta napsauttamalla alla olevaa painiketta.