Keskiverto aurinkopaneelin ostaja ei todennäköisesti kiinnitä huomiota siihen, onko aurinkopaneelit valmistettu p- vai n-tyypin aurinkokennoista. Jos joku kuitenkin miettii, mitä nämä kirjaimet tarkoittavat ja miten ne voivat vaikuttaa aurinkopaneelien ostamiseen tulevaisuudessa, tässä on pikakurssi aurinkokennojen taustalla olevasta tieteestä.
Ensinnäkin perinteinen kiteisen piin (c-Si) aurinkokenno on piikiekko, joka on seostettu erilaisilla kemikaaleilla sähköntuotannon edistämiseksi. Suurin ero p- ja n-tyypin aurinkokennojen välillä on elektronien määrä. P-tyypin kennossa piikiekko on yleensä seostettu boorilla, jossa on yksi elektroni vähemmän kuin piissä (jolloin kenno on positiivisesti varautunut). N-tyypin kenno seostetaan fosforilla, jolla on yksi elektroni enemmän kuin piillä (jolloin kenno on negatiivisesti varautunut).
P-tyypin ja n-tyypin aurinkokennomallien markkinaosuus
Vaikka Bell Labsin vuonna 1954 keksimä ensimmäinen aurinkokenno oli n-tyyppinen, p-tyyppinen rakenne tuli hallitsevammaksi avaruuden aurinkoteknologian kysynnän vuoksi. P-tyypin kennot osoittautuivat kestävämmiksi avaruuden säteilyä ja hajoamista vastaan. Koska avaruuteen liittyvää aurinkoteknologiaa tutkittiin niin paljon, oli luonnollista, että p-tyypin kennojen valta-asema levisi myös kotitalouksien aurinkoenergiamarkkinoille.
Yhä useammat aurinkoenergiavalmistajat ovat kuitenkin ottamassa käyttöön n-tyyppisiä rakenteita niiden lisäetujen vuoksi. Koska n-tyypin kennoissa käytetään boorin sijasta fosforia, ne ovat immuuneja boorin ja hapen välisille vioille, jotka heikentävät hyötysuhdetta ja puhtautta p-tyypin rakenteissa. N-tyypin kennot ovat puolestaan tehokkaampia, eikä valon aiheuttama hajoaminen (LID) vaikuta niihin.
International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV) ennustaa, että p-tyypin mono-c-Si-kennojen markkinaosuus on noin 30 prosenttia vuoteen 2028 mennessä, kun taas n-tyypin mono-c-Si-kennojen markkinaosuus kasvaa noin 28 prosenttiin vuoden 2017 hädin tuskin 5 prosentista. Tämä vastaa alan kysyntää korkeamman hyötysuhteen moduuleista, joten aurinkoenergian ostajat voivat odottaa, että n-tyyppisiä malleja tulee yhä enemmän valtavirtaan.