Häikäisy ja häikäisy: Aurinkopaneeleita asennettaessa on syytä olla tietoinen häikäisyongelmasta.

· PV-hinnan-trendi,Tietoja aurinkosähköstä

Sisällysluettelo:
1.Miksi aurinkopaneelit aiheuttavat häikäisyä?
2.Millaiset aurinkoasennusskenaariot vaativat erityistä huomiota häikäisyn vaikutuksiin?
3.Miten voimme vähentää aurinkopaneelien häikäisyn vaikutuksia?

Ehkä et ole tullut ajatelleeksi, että aurinkopaneelit voivat aiheuttaa häikäisyongelmia, vaikka ne on suunniteltu niin, että ne absorboivat auringonvaloa pikemminkin kuin heijastavat sitä. Aurinkopaneelit voivat absorboida tehokkaasti pystysuoraan osuvaa valoa, mutta ne ovat alttiita aiheuttamaan häikäisysäteilyä, kun auringonvalo on matalassa kulmassa. Edullisten aurinkopaneelien ja sertifioimattomien asentajien valitseminen saattaa johtaa paneelien lievään häikäisyyn, mikä saattaa aiheuttaa haittaa asukkaille ja yhteisöille, etenkin jos ne asennetaan laajasti aurinkovoimaloihin. Häiritsevätkö paneelit naapureita tai herättävätkö ne aiheetonta huomiota? Tässä artikkelissa syvennymme kattavampaan käsitykseen aurinkopaneeleista ja niiden heijastuksista sekä esittelemme joitakin aurinkopaneeliteknologioita, joiden tarkoituksena on vähentää häikäisysäteilyä.

Miksi aurinkopaneelit aiheuttavat häikäisyä?

"Häikäisevällä valolla" tarkoitetaan valon liiallista kirkkautta tai voimakkuutta, joka voi aiheuttaa visuaalista epämukavuutta tai jopa haittaa. Häikäisylle on ominaista sen kyky vähentää kohteiden näkyvyyttä ja aiheuttaa epämukavuutta tai häiriötä katsojalle. Sitä esiintyy usein silloin, kun kirkkaan valonlähteen ja ympäröivän ympäristön välillä on merkittävä kontrasti.

Aurinkokennotyyppi liittyy läheisesti häikäisyyn. On ratkaisevan tärkeää tiedostaa, että aurinkokennojen (PV-kennot) valon absorptiokyky vaihtelee. Yksikiteiset piikennot esimerkiksi imevät erinomaisesti auringonvaloa, minkä vuoksi ne ovat suosituin valinta huippuluokan aurinkopaneeleihin. Tehokkaimmillakin aurinkokennoilla on kuitenkin vain noin 80 prosentin absorptiotehokkuus, ja loput auringonvalosta heijastuu takaisin fotoneina.

Heijastavat pinnat ovat myös merkittävä häikäisyn aiheuttaja. Aurinkopaneeleissa on usein heijastavia lasipintoja ja aurinkokennonauhoja, ja kun auringonvalo osuu näihin lasipintoihin ja aurinkokennonauhoihin, se voi heijastua, mikä johtaa häikäisyyn.

Asennuskulma liittyy läheisesti häikäisyyn. Mitä pienempi on auringon kulma, sitä todennäköisemmin fotonit osuvat heijastaviin pintoihin ja aiheuttavat häikäisyä. Toiseksi, mitä pienempi on auringon kulma, sitä enemmän suoraa auringonvaloa paneelit saavat. Jos siis asut alueella, jossa on suoraa auringonvaloa, sinun on ehkä kallistettava paneelit pois alueilta, joissa ihmisiä kokoontuu, jotta heijastuvan valon määrä olisi mahdollisimman pieni.

Ympäröivä ympäristö voi vaikuttaa häikäisyyn. Jos aurinkopaneelit esimerkiksi asennetaan alueille, joissa on voimakkaasti heijastavia pintoja tai vesistöjen läheisyyteen, häikäisyn mahdollisuus voi olla suurempi.

Aurinkopaneelien häikäisy

Millaiset aurinkopaneelien asennusskenaariot vaativat erityistä huomiota häikäisyn vaikutuksiin?

Useat aurinkovoimalan asennustilanteet edellyttävät erityistä huomiota häikäisyn vaikutuksiin, koska niillä voi olla vaikutusta ympäröivään ympäristöön, turvallisuuteen ja esteettiseen ulkonäköön. Tällaisia skenaarioita ovat mm:

Lentokentät:

Lentokenttien läheisyydessä sijaitsevat aurinkovoimalat voivat aiheuttaa riskin, jos häikäisy häiritsee lentäjien näkyvyyttä lentoonlähdön tai laskeutumisen aikana. Häikäisyn vaikutusten huomioon ottaminen ja koordinointi ilmailuviranomaisten kanssa ovat ratkaisevan tärkeitä turvallisuuden varmistamiseksi näissä tilanteissa. Tässä tapauksessa on tärkeää pitää aurinkopaneelit asennettuna tietylle etäisyydelle lentoasemasta ja kiinnittää huomiota asennuskulmaan ja -suuntaan, jotta vältetään häikäisyn vaikutus lentokoneen lentoturvallisuuteen.

Aurinkopaneelien asentamista varten on olemassa joitakin lentoaseman skenaarioon liittyviä määräyksiä:

Lentoasemamääräykset edellyttävät usein, että aurinkotehtaat toteuttavat häikäisyn vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Yhdysvalloissa Federal Aviation Administration (FAA) asettaa määräyksiä, joilla pyritään estämään aurinkopaneelien heijastusten aiheuttama mahdollinen häikäisyn aiheuttama sokeutuminen lentäjille. Näiden määräysten noudattaminen edellyttää, että aurinkopaneelit sijaitsevat vähintään viiden mailin etäisyydellä lentoasemasta ja että niissä käytetään erityisiä häikäisyä vähentäviä aurinkokennoja.

Australiassa siviili-ilmailun turvallisuusviranomainen CASA (Civil Aviation Safety Authority) arvioi lentoaseman läheisyydessä sijaitsevan aurinkovoimalaitoksen toteutettavuutta yleensä FAA:n ohjeiden mukaisesti. Aurinkopaneelit on suunniteltu ensisijaisesti valon absorptioon ja heijastuksen minimointiin. FAA suosittelee häikäisyanalyysin tekemistä kaikille aurinkopuistoille, jotka sijoitetaan kiitotien linjauksen varrelle ja kahden meripeninkulman päähän kiitotien päästä.

Aurinkosähköpaneelit lentokentillä

Valtatiet

Valtateiden, vilkkaasti liikennöityjen teiden tai alueiden, joilla on paljon ajoneuvoliikennettä, läheisyydessä sijaitsevat aurinkovoimalat edellyttävät erityistä huomiota. Aurinkopaneelien häikäisy voi häiritä kuljettajia, mikä voi aiheuttaa turvallisuusongelmia. Asianmukainen sijoittelu ja häikäisyn vähentämistoimenpiteet ovat näissä tilanteissa olennaisen tärkeitä. Aurinkopaneelien sijaintia suunniteltaessa on otettava huomioon niiden suhteellinen sijainti moottoritiehen nähden. Valitse sijainti jonkin matkan päähän moottoritieltä, jotta kuljettajan silmiin kohdistuvan häikäisyn mahdollisuus vähenee.

Asuinkattoalueet ja kaupunkiympäristö:

Aurinkopaneelien asuinalueille tai kaupunkiympäristöihin, kuten alueille, joilla on paljon jalankulkijoita (esim. puistot tai virkistysalueet), sekä asuinkerrostalojen katoille asennettaessa on myös kiinnitettävä erityistä huomiota häikäisyn vaikutuksiin. Jotta aurinkopaneelien häikäisy ei vaikuttaisi muihin, on valittava vähän häikäisevät aurinkopaneelit ja löydettävä oikea asennuspaikka ja -kulma häikäisyn vaikutuksen minimoimiseksi. Alla on kuva eräästä netin käyttäjästä, joka kuvailee aurinkopaneelien häikäisyn aiheuttamaa konfliktia naapurinsa kanssa.

artikla
kuvakaappaus

Luonnonkauniit alueet ja vesistöt:

Asennettaessa aurinkopaneeleita lähelle luonnonympäristöjä, matkailunähtävyyksiä tai vesistöjä on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset vaikutukset villieläimiin, maisemalliseen kauneuteen ja vedestä heijastuvan auringonvalon aiheuttamaan häikäisyn. Näiden vaikutusten lieventämiseksi valitse asennuspaikat, jotka minimoivat häiriöt luonnonvaraisille eläimille ja jotka sopivat visuaalisesti ympäristöön. Toteuta häikäisyä vähentäviä toimenpiteitä, kuten häikäisemättömien aurinkopaneelien valitseminen, asennuskulmien säätäminen ja matalakasvuisen kasvillisuuden lisääminen auringonvalon heijastumisen hidastamiseksi. Nämä seikat takaavat harmonisemman rinnakkaiselon luonnonympäristön kanssa.

Miten voimme vähentää aurinkopaneelien aiheuttamaa häikäisyä?

Aurinkopaneelien häikäisyvaikutuksia voidaan vähentää eri toimenpiteillä. Ensinnäkin valitsemalla aurinkopaneelit, joissa on vähän häikäisyä aiheuttava tekniikka, kuten sellaiset, joissa käytetään matalasti heijastavia kennoja tai heijastuksenestopinnoitteita.

IBC-aurinkopaneelit ovat erinomainen valinta häikäisynestopaneelien osalta. IBC-aurinkokennot on suunniteltu vangitsemaan enemmän auringonvaloa vähentämällä varjoja ja minimoimalla etupuolen metallijohtimista aiheutuvat häviöt. Seuraavassa on joitakin IBC-aurinkopaneeleihin liittyviä periaatteita ja ominaisuuksia, jotka auttavat häikäisyn minimoimisessa:

Ei PV-nauhaa etupuolella: IBC-aurinkokennot ovat eräänlaisia korkean hyötysuhteen aurinkokennoja, joille on ominaista, että sekä positiiviset että negatiiviset kontaktit sijaitsevat kennon takaosassa. Tämä ainutlaatuinen rakenne poistaa PV-nauhan tarpeen etupuolelta, mikä vähentää varjostusta, parantaa sähköistä suorituskykyä ja minimoi visuaalisen vaikutuksen. PV-nauhan puuttuminen poistaa myös hopeahitsausnauhojen heijastuksen, jolloin keskimääräinen heijastavuus on vain 1,7 %. Tämän seurauksena IBC:n aurinkokennot ovat tunnettuja siitä, että ne vähentävät tehokkaasti sekä ympäristövaikutuksia että lähialueiden valosaastetta.

Takapintakenttä (BSF): IBC-aurinkokennoissa käytetään tyypillisesti takapintakenttämallia, jossa kennon takapuolelle asetetaan ohut materiaalikerros. Tämä rakenne parantaa valon absorptiotehokkuutta ja vähentää häikäisyn mahdollisuutta minimoimalla heijastukset.

Heijastamaton pinnoite: Monissa IBC-aurinkopaneeleissa on heijastuksenestopinnoitteet lasipinnalla. Nämä pinnoitteet auttavat minimoimaan heijastukset ja lisäämään valon absorptiota, mikä auttaa vähentämään häikäisyä.
  

Maysun Solarin IBC-aurinkopaneelien keskimääräinen heijastavuus on vain 1,7 %, mikä vähentää huomattavasti ympäristövaikutuksia ja naapurien valosaastetta. Niillä on myös korkea sähköntuotantotehokkuus, esteettisyys, alhaiset kustannukset ja alhainen lämpötilakerroin. Alla olevassa kuvassa näkyy saksalainen asiakkaamme asentamassa Maysunin IBC 430W:n täysin mustia aurinkopaneeleita! Jos haluat tietää lisää niihin liittyvistä tuotteista, klikkaa alla olevaa painiketta!

IBC Sarja Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien aiheuttaman häikäisysäteilyn haasteeseen vastaamiseksi on tärkeää tunnustaa, että on olemassa useita täydentäviä strategioita matalasti häikäisevien aurinkopaneelien käytön lisäksi. Mustien aurinkopaneelien asennustarvikkeiden, kuten aurinkopaneelien mustien kannattimien ja kehysten, käyttö on ratkaisevan tärkeää ylimääräisen valon imeytymisessä, mikä vähentää lopulta ei-toivottuja heijastuksia ja häikäisyä. Lisäksi asennuskulman hienosäätö on ratkaisevan tärkeää heijastusten minimoimiseksi, koska siinä otetaan huomioon auringon dynaamiset asennot päivän ja vuodenaikojen aikana.

Lisäksi aurinkopaneelien ja läheisten teiden välisen etäisyyden pitäminen sopivalla tasolla on käytännöllinen tapa vähentää merkittävästi häikäisyn häiritsevää vaikutusta tarkkailijoiden silmiin erityisesti kriittisinä aikoina, kuten auringonnousun tai -laskun aikaan. Näiden toimenpiteiden lisäksi kasvillisuuden, kuten lyhyiden puiden tai pensaiden, strateginen istuttaminen aurinkopaneelien läheisyyteen voi tehokkaasti absorboida valoa ja vähentää heijastuksia entisestään.

Yhteenvetona voidaan todeta, että häikäisyn huolellinen arviointi on ensiarvoisen tärkeää harkittaessa aurinkosähkövoimaloiden asentamista valoherkkään ympäristöön, kuten lentokentille, valtateille ja asuinalueille. Tiukka arviointi ja ilmailuviranomaisten asettamien määräysten noudattaminen varmistavat aurinkopaneelien optimaalisen toiminnan lisäksi myös ympäröivien alueiden asukkaiden turvallisuuden ja mukavuuden. Ottamalla käyttöön kehittynyttä teknologiaa, kuten IBC-aurinkopaneelit, joiden ominaisuudet on suunniteltu erityisesti häikäisyn minimoimiseksi, yhdistettynä harkittuun suunnitteluun, joka koskee suuntausta, etäisyyttä ja istutussovelluksia, voimme saavuttaa tasapainon aurinkoenergian tehokkaan hyödyntämisen ja mahdollisten visuaalisten häiriöiden lieventämisen välillä.

Maysun Solar on erikoistunut korkealaatuisten aurinkosähkömoduulien tuotantoon vuodesta 2008 lähtien. Valitse laajasta valikoimastamme kokomustia, mustakehyksisiä, hopeisia ja lasilasisia aurinkopaneeleja, joissa käytetään puolileikattua, MBB-, IBC-, HJT- ja Shingled-tekniikkaa. Nämä paneelit tarjoavat ylivoimaisen suorituskyvyn ja tyylikkään muotoilun, joka sulautuu saumattomasti mihin tahansa rakennukseen. Maysun Solar on menestyksekkäästi perustanut toimistoja, varastoja ja pitkäaikaisia suhteita erinomaisten asentajien kanssa lukuisissa maissa! Ota meihin yhteyttä, jos haluat viimeisimmät moduulitarjoukset tai mitä tahansa aurinkosähköön liittyvää tiedustelua. Autamme sinua mielellämme.

Saatat myös pitää:

IBC Solar Panels: Aurinkokennojen tehokkuuden ja esteettisyyden vallankumous
Voivatko aurinkopaneelit toimia vielä talvellakin?
Lämpötilakerroin ja aurinkopaneelit: opas 2023