Miksi näet etanan jälkiä aurinkopaneeleissa? 

· Maysun Solar uutiset,PV-hinnan-trendi

Sisältö:
Mitä ovat aurinkopaneelien etanajäljet?
Miten etanajäljet muodostuvat aurinkopaneeleihin?
Keskeiset syyt etanajälkien muodostumiseen aurinkopaneeleihin?
Mitkä ovat aurinkopaneelien etanajälkien vaikutukset?
Miten etanajäljet aurinkopaneeleissa voidaan estää?

Intro

Aurinkopaneelien asentaminen kodin sähköä varten on kestävä pitkän aikavälin investointi. Se ei ainoastaan auta vähentämään käyttökustannuksiasi, vaan myös pienentää hiilijalanjälkeäsi ja luo kestävämmän ekosysteemin.
Huolimatta aurinkopaneelien merkittävistä eduista puhtaan energian tuottamisessa, jotkin seikat voivat kuitenkin vaikuttaa niiden tehokkuuteen niiden elinkaaren aikana, ja yksi yleinen ongelma on etanajälkien esiintyminen.

Mitä ovat aurinkopaneelien etanajäljet?

Etanajäljet, joita kutsutaan myös etanajäljiksi tai matojäljiksi, ovat paikallisia värimuutosviivoja, jotka syntyvät aurinkopaneeleihin pitkän käyttöajan kuluessa.

Nämä jäljet ovat yleensä tummia tai ruskeita viivoja, ja ne syntyvät yleensä virtakiskojen läheisyyteen, aurinkokennon reunoille tai mikrohalkeamien läheisyyteen.

Nämä pienet ruskeat viivat luovat optisen illuusion siitä, että etanat tai madot ovat kulkeneet aurinkopaneelien pinnalla, mistä nimi "etanajäljet" tai "matojäljet" johtuu. Jos nämä jäljet ulottuvat koko aurinkopaneeliin, ne voivat vaikuttaa merkittävästi sen visuaaliseen estetiikkaan.

Kun aurinkopaneeli on vaurioitunut, esimerkiksi siinä on mikrosäröjä, etanajäljet näkyvät yleensä vasta kuukausien kuluttua ulkoilman vaikutuksesta. Tämän jälkeen nämä jäljet säilyvät ja ovat näkyvästi havaittavissa aurinkopaneeleissa.

etana kuvio

Miten etanajäljet muodostuvat aurinkopaneeleihin?

Aurinkopaneelien etanajälkien syntymekanismiin kuuluu joukko monimutkaisia kemiallisia ja fysikaalisia prosesseja. Ensinnäkin, kun aurinkopaneelin kiskoissa tapahtuu kemiallinen reaktio, se toimii alkuvaiheena etanajälkien syntymiselle. Tämän jälkeen jatkuva fyysinen rasitus johtaa aurinkopaneelin pintaan mikrohalkeamien muodostumiseen, mikä luo väyliä kosteuden tunkeutumiselle. Sähkökentän, ultraviolettisäteilyn ja käyttölämpötilan vaikutuksesta tunkeutunut kosteus käynnistää korroosioprosessin. Hopeakontaktien ja kapselointikalvon muodonmuutos aiheuttaa hopeahiukkasten siirtymisen EVA-kalvoon. Kapselointipolymeeri sisältää kemiallisia komponentteja, kuten rikkiä, fosforia ja klooria, mikä johtaa sekundaarisiin kemiallisiin reaktioihin hopean kanssa. Näiden monien reaktioiden kautta muodostuneiden pienten hiukkasten kasaantuminen aiheuttaa lopulta aurinkokennojen ja kapselointimateriaalien pintaan erottuvat etanajäljet.

Kun aurinkopaneelit altistuvat ankarille ulkoilmaolosuhteille pitkäksi aikaa, EVA-materiaali alkaa hajota ja vapauttaa hiilidioksidia ja etikkahappoa. Hapen läsnä ollessa hiilidioksidi reagoi aurinkopaneelissa johtavana materiaalina käytetyn hopeapastan kanssa muodostaen hopeakarbonaattia:
4Ag + 2CO2 + O2 -> 2Ag2CO3

Tämän jälkeen hopeakarbonaatti reagoi EVA-materiaalissa olevan etikkahapon kanssa muodostaen hopea-asetaattia:
Ag2CO3 + CH3COOH-> CH3COO(Ag) + CO2 + H2O

Hopea-asetaatti kerrostuu EVA-materiaaliin ja näkyy ruskeina juovina (etanajäljet).

On tärkeää huomata, että mikrosäröt ovat edellytys niiden muodostumiselle. Jos ulkoilman elementit eivät vaikuta aurinkopaneelin sisäisiin osiin ja erityisesti jos kosteus ei pääse tunkeutumaan, etanajälkien syntyminen on erittäin epätodennäköistä. Tässä prosessissa mikrohalkeamien olemassaolosta tulee kriittinen tekijä, joka luo tarvittavat edellytykset etanajälkien syntymiselle.

Tärkeimmät syyt etanoiden jälkien muodostumiseen aurinkopaneeleihin?

Etanajälkiä syntyy, kun aurinkopaneelit altistuvat pitkään ulkoilman elementeille, mikä herättää kysymyksen niiden tarkasta alkuperästä. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan etanajälkien perimmäinen syy on materiaalivirheissä ja kemiallisten prosessien käynnistymisessä.
1. Erot EVA (etyleenivinyyliasetaatti)-kalvon ja hopeakontaktien kemiallisissa ominaisuuksissa.
2. EVA-materiaalin hajoamisaste eli se, miten se vanhenee ja kuluu.
3. Aurinkopaneelin taustalevymateriaalin vesihöyrynläpäisevyys, eli pystyykö se tehokkaasti estämään vesihöyryn tunkeutumisen aurinkopaneelin sisälle.

Monet näistä materiaalivirheistä ilmenevät, kun aurinkopaneelit tuottavat aktiivisesti sähköä paikan päällä, mutta valmistusprosessin aikana ilmenevät virheet eivät ole harvinaisia, ja niitä kutsutaan "valmistuskosmeettisiksi virheiksi".

Indusoidut kemialliset prosessit ovat materiaalivirheiden seurausta. Pääasiassa korroosioreaktiot ovat vallitsevia indusoituja reaktioita, jotka johtavat etanajälkien muodostumiseen. Nämä jäljet ilmenevät, kun aurinkopaneelin pintaan syntyy mikrosäröjä, jotka tarjoavat väylän kosteuden ja hapen tunkeutumiselle. Vaikka jokainen mikrorako ei aiheuta vierekkäisiä etanajälkiä, on erittäin todennäköistä, että nämä kaksi vikaa esiintyvät samassa paikassa aurinkokennossa. Näin ollen voidaan yleisesti ottaen väittää, että mikrosäröt ovat aurinkopaneelien etanajälkien pääasiallinen aiheuttaja.

etana kuvio

Mitä vaikutuksia etanajäljillä on aurinkopaneeleihin?

1.Aurinkopaneelin suorituskyky heikkenee. Aurinkokennojen suorituskykyyn voidaan vaikuttaa vähentämällä valon heijastumista aurinkokennon pinnalta. Tämä ilmiö johtaa aurinkojärjestelmän hyötysuhteen heikkenemiseen ja energiantuoton vähenemiseen. 2. Tutkimukset kiteisistä aurinkopaneeleista, joihin etanajäljet vaikuttavat, paljastavat, että teho voi laskea enimmillään Tutkimukset kiteisistä aurinkopaneeleista, joihin etanajäljet vaikuttavat, paljastavat, että teho voi laskea enimmillään jopa 9,1 prosenttia. Etanoiden jättämät jäljet voivat niin ikään vahingoittaa aurinkokennoja, koska ne kuluttavat aurinkokennon pintaa, mikä johtaa sähköisen suorituskyvyn heikkenemiseen.

2.Kuumien pisteiden muodostumisen vaikutus. Etanoiden jäljet eivät aiheuta ainoastaan valon heijastusongelmia, vaan ne voivat myös aiheuttaa aurinkopaneeliin virranvastuksen, jolloin syntyy kuumia kohtia, jotka voivat edelleen vaikuttaa paneelin kokonaissuorituskykyyn. Tämä virtaresistanssi voi johtaa energian muuntamisen heikkenemiseen ja paikallisten kuumien vyöhykkeiden muodostumiseen aurinkopaneelin pinnalle. Nämä kuumat vyöhykkeet voivat johtaa paneelin hyötysuhteen heikkenemiseen, mutta ne voivat myös vaikuttaa haitallisesti paneelin pitkän aikavälin vakauteen.

3.Vaikuttavat ulkonäköön. Aurinkopaneelin ulkonäkö on erittäin tärkeä sen yleisvaikutelman ja ympäristöön integroitumisen tunteen kannalta. Etanajälkien esiintyminen ei vaikuta ainoastaan aurinkopaneelin suorituskykyyn, vaan myös sen visuaaliseen ulkonäköön. Ajan mittaan nämä ruskeat jäljet voivat huonontua ja vaikuttaa edelleen pysyvästi ja ei vähäpätöisesti haitallisesti aurinkopaneelin ja sen kiinnityspintojen yleisilmeeseen.

etana kuvio

Miten estetään etanajäljet aurinkopaneeleissa?

1.Käsittele aurinkopaneeleita varovasti mikrohalkeamien muodostumisen välttämiseksi.
Aurinkopaneelien mikrosäröjen syntymisen estäminen voidaan tehdä toteuttamalla useita ennaltaehkäiseviä ja huoltotoimenpiteitä, joilla varmistetaan järjestelmän pitkän aikavälin vakaus ja suorituskyky. Seuraavassa on joitakin ehdotuksia:

a. Asianmukainen asennus ja huolto: Anna ammattilaisen asentaa aurinkopaneelit asianmukaisesti ja varmista, että asennuskehys ja tukirakenne täyttävät vaatimukset. Tarkasta ja huolla järjestelmää säännöllisesti, mukaan lukien kiinnikkeiden tarkistaminen, lian ja lumen puhdistaminen jne. ulkoisen paineen aiheuttamien mikrosäröjen estämiseksi.

b. Vältä liiallista voimankäyttöä: Asennuksen ja huollon aikana on vältettävä liiallisen voiman tai paineen käyttöä erityisesti aurinkopaneelien reuna-alueilla. Huolellinen käsittely ja käyttö vähentävät mekaanisten vaurioiden riskiä.

c. Sopiva perustus ja tuki: Varmista, että aurinkopaneelin perusta ja tukirakenne täyttävät suunnitteluvaatimukset ja kestävät luonnonolosuhteiden, kuten tuulen, sateen ja lumen, vaikutukset. Vahvat tukirakenteet voivat lieventää ulkoisten voimien vaikutuksia aurinkopaneeleihin.

Napsauta saadaksesi lisätietoja aurinkopaneelien mikrosäröistä

2.Valitse aurinkopaneelit, joissa on kehittyneet kapselointimateriaalit.
Aurinkopaneelien materiaalien valinta on ratkaisevaa etanareittien muodostumisen estämisessä. Tietyt polymeerimateriaalit voivat edistää tai pahentaa etanajälkien muodostumista. Siksi sopivien kapselointimateriaalien valinta on erityisen tärkeää. Ihanteelliset aurinkopaneelit olisi valmistettava korkealaatuisista ja kestävistä materiaaleista, jotka sopeutuvat hyvin ympäristön muutoksiin. Näin voidaan tehokkaasti estää etanoiden jälkien syntyminen, pidentää paneelien käyttöikää ja varmistaa vakaa energiatehokkuus ja -tuotto.

Maysunin HJT-kaksoislasiset bifacial-aurinkopaneelit on kapseloitu POE:llä, termoplastisella materiaalilla, joka tarjoaa ylivoimaisen suorituskyvyn ja kestävyyden aurinkopaneeleille. Sen UV-kestävyys auttaa säilyttämään vakauden erilaisissa ilmasto-olosuhteissa, mikä pidentää paneelien käyttöikää. Säänkestävä, se kestää aurinkoa ja sadetta ja sopeutuu vaativiin ympäristöihin. Lisäksi POE-materiaalit ovat ympäristöystävällisiä ja sopusoinnussa kestävän kehityksen käsitteen kanssa. Siksi Maysunin HJT-kaksoislasiset bifacial-aurinkopaneelit, joissa on POE-kapselointimateriaalit, tarjoavat merkittäviä etuja suorituskyvyn ja ympäristönsuojelun kannalta.

Kaikki Aurinkopaneelit

Maysun Solarin tavoitteena on vuodesta 2008 lähtien ollut valmistaa parhaita aurinkopaneeleita. Tutustu laajaan valikoimaan puoliksi leikattuja, MBB-, IBC-, HJT- ja vyöruusuisia aurinkopaneeleita, joita on saatavana hopeisena, täysin mustana, mustana kehyksenä ja lasilasi-tyyleinä. Kaunis muotoilu ja suuri hyötysuhde tekevät paneeleista erottuvia ja saavat minkä tahansa rakennuksen näyttämään paremmalta. Maysun Solar on luotettava valinta, koska sillä on pitkäaikaiset toimistot ja varastot sekä suhteet huippuasentajiin monissa maissa. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää aurinkosähköstä tai haluat ajantasaisimmat tarjoukset aurinkopaneeleista. Autamme mielellämme.

Viitteet:

Solaradvisor. (2023, April 9). Why do you see snail trails on the surface of solar panels? | SolarTechAdvisor. Solartechadvisor.

Admin. (2023, December 4). Snail trails on solar panels | Just Solar. Just Solar.

Hoffmann, V. (2023, November 23). Unveiling the impact of Snail Trails on PV Modules. Above.

Nicolas, & Nicolas. (2022, October 19). Snail Trail effect: how to prevent your PV module from damage - Eco Green Energy. Eco Green Energy - Building a Greener World.

Saatat myös pitää:

Mikrohalkeamat tappavat aurinkopaneelisi: 2024
IBC Solar Panels: Aurinkokennojen tehokkuuden ja esteettisyyden vallankumous
Miten ylläpitää aurinkosähköjärjestelmää pitkäaikaisen käytön varmistamiseksi?